Yukio Mishima

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 29 december 2011 kl. 12.41 av Ingalillakesson (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Kimitake Hiraoka eller Yuikio Mishima som valde att heta som vuxen föddes i Tokyo och uppfostrades framförallt av sin farmor som han också bodde hos. I nära 12 år var det nästan bara de två. Farmodern som var rädd att Mishima skulle bli sjuk var mycket överbeskyddande. Mishima fick sin utbildning i en skola för aristokrater. Under andra världskriget försökte han kvalificera sig som soldat men blev inte antagen och arbetade istället i en fabrik under krigsåren. Han fortsatte med att läsa juridik och fick därefer arbete på finansdepartementet. Samtidigt började han skriva böcker och mycket snart kunde han leva på sitt författarskap. Genombrottsromanen Demaskeringen kom ut 1949. Han nominerades tre gånger till Nobelpriset.


Mishima var hängiven samurajernas krigarideologi och militant nationalist. 1968 grundade han den paramilitära Sködpaddsorden. Hans böcker har ofta som genomgående tema vikten av ära, mod och lojalitet. Han upphöjde den manliga kroppen till ett andligt skönhetsideal och tränar flera timmer per dag intensivt på gym och förvandlade sin kropp till ett vapen, som Ragnar Strömberg skriver i förordet till Sjömannen som föll i onåd hos havet, ” tankens högsta stadium dess utslocknande och den underbara hudens tårar han svettas ut i träningslokalen ---- ett reningsbad som skall tvätta bort alla degenererad individualitet”. Mishima var gift och hade barn samtidigt som han levde med unga mänKristofer Folkhammar skriver om författaren i Aftonbladet.

På nätet finns det många filmer och mycket att läsa om författaren, mest med fokus på Mishimas medlemskap i den paramilitära sekten; Sköldsällskapet som hade som mål att återupprätta det japanska kejsardömets krigarära och det rituella självmordet, seppukku där Mishima för in en dolk i sin mage samtidgt som en annan person från sekten hugger av Mishimas huvud. Självmordet skedde efter den misslyckade statskuppen


Bild:Bok_media_liten.png Sjömannen som föll i onåd hos havet


Läs om boken Sjömannen som föll i onåd hos havet

Personliga verktyg