Yu Hua

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
==Om författaren:==
==Om författaren:==
 +
Yu Hua (f. 1960 i Hangzhou) är en av Kinas största nu levande författare. Han utbildade sig till tandläkare och debuterade som författare på 1980-talet, efter kulturrevolutionen, då han till en början skrev ganska experimentella noveller som kunde vara både grymma och svårlästa. ''Att leva'' var hans första roman, och i den bytte han stil och valde ett betydligt enklare och rakare sätt att berätta, eftersom han ansåg att det skulle passa bättre för romanens huvudperson. I intervjuer har han förklarat att han till en början avsåg att skriva i tredje person, men att Fuguis livsöde då blev alldeles för tragiskt. Istället lät han då Fugui själv vara berättare. För när en människa berättar om sitt eget liv ser hon visserligen problemen, men också de ljusa stunderna och kärleken som uppväger allt det mörka.
 +
Yu Hua har till dags dato skrivit fyra romaner och ett stort antal noveller och essäer.
 +
På svenska finns även ''En handelsman i blod'' (Ruin, 2007) och 2011 utkommer även essäsamlingen ''Kina i tio ord'' (arbetstitel). Noveller av Yu Hua finns även publicerade i tidskriften Karavan 2003:1 samt i ''Kina berättar: Solskenet i munnen'' (Tranan, 2004).
 +
Mer information om Yu Hua finns i [http://macondo.nu/forfattare/%20Yu%20Hua Macondo].

Versionen från 8 november 2010 kl. 13.58

Om författaren:

Yu Hua (f. 1960 i Hangzhou) är en av Kinas största nu levande författare. Han utbildade sig till tandläkare och debuterade som författare på 1980-talet, efter kulturrevolutionen, då han till en början skrev ganska experimentella noveller som kunde vara både grymma och svårlästa. Att leva var hans första roman, och i den bytte han stil och valde ett betydligt enklare och rakare sätt att berätta, eftersom han ansåg att det skulle passa bättre för romanens huvudperson. I intervjuer har han förklarat att han till en början avsåg att skriva i tredje person, men att Fuguis livsöde då blev alldeles för tragiskt. Istället lät han då Fugui själv vara berättare. För när en människa berättar om sitt eget liv ser hon visserligen problemen, men också de ljusa stunderna och kärleken som uppväger allt det mörka.

Yu Hua har till dags dato skrivit fyra romaner och ett stort antal noveller och essäer. På svenska finns även En handelsman i blod (Ruin, 2007) och 2011 utkommer även essäsamlingen Kina i tio ord (arbetstitel). Noveller av Yu Hua finns även publicerade i tidskriften Karavan 2003:1 samt i Kina berättar: Solskenet i munnen (Tranan, 2004).

Mer information om Yu Hua finns i Macondo.
Källor: Alex.se,


Läs om boken Att leva

Personliga verktyg