Wislawa Szymborska

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 13: Rad 13:
-
 
+
Läs mer om Szymborska i en fyllig [http://bit.ly/jYtLKM artikel i Svenska Dagbladet] som publicerades i samband med att hon fick Nobelpriset i litteratur.
----
----

Versionen från 28 april 2011 kl. 10.23

Om författaren:

Wisława Szymborska 1923 -

Wislawa Szymborska föddes i Bnin i Polen 1923. Nu bor hon i Kraków dit hon flyttade tillsammans med sin familj redan 1931. Szymborska är förutom poet, även översättare, litteraturkritiker och essäist och har arbetat för olika tidskrifter, i och utanför Polen. Hon har också studerat polska och sociologi vid universitetet i Kraków.

Hennes tidiga diktsamlingar är starkt påverkade av den socialistisk-realistiska stil som var rådande i Polen fram till censuren släpptes 1957. Senare har Szymborska helt tagit avstånd från dikterna från den tiden och efter 1957 började hon att i stället utveckla en egen, personlig stil. Szymborskas poesi är okomplicerad med ett enkelt, rent språk, samtidigt som den är full av betydelser och tankar.


Wislawa Szymborska fick 1996 Nobelpriset i litteratur med motiveringen: "...för en poet som med ironisk precision låter det historiska och biologiska sammanhanget träda fram i fragment av mänsklig verklighet."


Läs mer om Szymborska i en fyllig artikel i Svenska Dagbladet som publicerades i samband med att hon fick Nobelpriset i litteratur.


Källor: Alex.se, Wikipedia,


Läs om boken Dikter 1945-2002

Personliga verktyg