Vladimir Majakovskij

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Vladimir Majakovskij 1893 - 1930


Vladimir Majakovskij tillbringade sin barndom i den georgiska bergsbyn Bagdadi. Hans pappa, Vladimir Konstantinovitj, var forsmästare och enligt en familjelegend härstammade han från de legendariska zaporogkosackerna. Majak betyder fyr på ryska och namnet Majakovskij kan bero på att de flesta familjemedlemmar på pappans sida var långa och kraftiga – Vladimir själv var närmare en och nittio lång. Mamman Alexandra Alexejevna kom från Ukraina. Vladimir hade två äldre systrar, Ljudmila och Olga. Han fick också en bror, men pojken dog i scharlakansfeber när han bara var tre år.

När pappan dog 1906 flyttade familjen till Moskva, av ekonomiska skäl. I Moskva, i det förrevolutionära Ryssland, väcktes Majakovsijs intresse för politik och han gick med i en bolsjevikisk studiecirkel. På grund av obetalda skolavgifter blev Vladimir Majakovskij avstängd från gymnasieskolan. Han började ägna sig åt att sprida förbjuden litteratur, vilket ledde till att han så småningom hamnade i fängelse. Under fängelsevistelsen passade han på att läsa mycket skönlitteratur. År 1911 började Vladimir, eller Volodja som han också kallades, på en målarskola där han studerade måleri, skulptur och arkitektur. På målarskolan lärde han känna kubisten David Burljuk, som uppmuntrade honom att ägna sig åt poesi. Burljuk hjälpte också den fattige Majakovskij med pengar. Majakovskij och Burljuk blev tillsammans förgrundsgestalter för den ryska futurismen.
Film & ljud:

Ett utdrag ur en dokumentär av Copernicus Films och direktören, Michael Craig, om Majakovskij. Dokumentären är en del av en serie på sex filmer om det ryska avant-gardet och futurismen. Mer information på http://www.copernicusfilms.com.Läs om boken Jag!

Personliga verktyg