Vassflöjtens sång

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Om boken)
Rad 20: Rad 20:
Svensk titel och utgåva: Vassflöjtens sång, ellerströms, 2009  
Svensk titel och utgåva: Vassflöjtens sång, ellerströms, 2009  
----
----
-
'''Ämnesord''': poesi, lyrik, sufism, Iran, religion, kärlek
+
'''Ämnesord''': [[Ämnesord: poesi|poesi]], lyrik, sufism, Iran, religion, [[Ämnesord: kärlek|kärlek]]
----
----
Källor: Alex.se, Wikipedia
Källor: Alex.se, Wikipedia

Versionen från 1 mars 2011 kl. 20.57

Om boken

Vassflöjtens sång
År 2009 kom på ellerströms förlag ett urval av Rumis poesi. Denna attraktiva volym innehåller ett urval av de mest centrala dikterna ur Rumis båda stora verk: Masnavi-yi ma'navi och Divan. Den förstnämnda är en berättande lärodikt i sex volymer, den senare ett diktverk bestående av 30 000 verser, främst korta sk ghazal-dikter. Ashk Dahlén, forskare i iranska språk står för den reviderade översättningen och svarar även för inledningen och kommentarerna.

Den inledande dikten, som också fått ge namn till denna utgåva, är en av de mest kända och omtyckta av Rumis dikter. Vassflöjten sjunger om kärleken:

Eld är denna flöjts ton och inte vind,
den går under som inte har elden.
Det är kärlekens eld som fyller flöjten
.

Om författaren Jalal al-din Rumi skriver förlaget: "Som ingen annan framför den persiske mystikern Rumi en himmelsk hyllning till vår jordiska existens, till livet och kärleken. Hans färgstarka poesi, sprungen ur 1200-talet, lyfter fram den allomfattande kärleken vars religion lika lite som förnuftets kan rymmas inom en enskild lära eller filosofi: Kärlekens religion står vid sidan om varje trosbekännelse. Ty de som älskar Gud har ingen annan konfession än Gud allena!"

Den legendariske svenske översättaren av persisk poesi, Eric Hermelin, framhöll för drygt ett halvsekel sedan den stora betydelse Rumis tankar skulle kunna få för den moderna människan i hennes sökande efter inre harmoni och andlig visdom, på hennes väg "från sken till verklighet".

Mängder av information om Rumi finns på Ashk Dahléns webbsida. Här kan man läsa om Rumis liv och om hans stora litterära produktion som sägs spegla "ett alldeles bestämt teologiskt universum, en kärlekens mystik, grundad på islams trosbekännelse".

Läs också Natur och Kulturs presentation av Vassflöjtens sångFörfattare: Jalal al-din Rumi

Översättning, urval, inledning och kommentarer: Ashk Dahlén

Svensk titel och utgåva: Vassflöjtens sång, ellerströms, 2009


Ämnesord: poesi, lyrik, sufism, Iran, religion, kärlek


Källor: Alex.se, WikipediaLäs om författaren Jalal al-din Rumi

Personliga verktyg