Tsitsi Dangarembga

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Om författaren:)
Rad 1: Rad 1:
==Om författaren:==
==Om författaren:==
 +
[Bild: The_book_of_not.jpg]
Boken [[Rotlös]] är den enda av författaren Tsitsi Dangarembgas böcker som finns översatta till svenska.
Boken [[Rotlös]] är den enda av författaren Tsitsi Dangarembgas böcker som finns översatta till svenska.

Versionen från 20 maj 2011 kl. 09.46

Om författaren:

[Bild: The_book_of_not.jpg]

Boken Rotlös är den enda av författaren Tsitsi Dangarembgas böcker som finns översatta till svenska. Dangarembgas föräldrar tillhörde den första vågen av zimbabwiska akademiker. De studerade i England, och Tsitsi Dangarembga tillbringade alltså där sina första levnadsår. Vid återkomsten till Zimbabwe studerade hon först vid en missionsskola i Mutare och senare vid en amerikansk klosterskola. Hon läste medicin i Cambridge i tre år, återvände till hemlandet 1980 - strax före självständigheten - och började då arbeta som copywriter på en reklamfirma i Harare.

Nervous conditions påbörjade Dangarembga redan 1985. Hon erbjöd den till ett bokförlag i Zimbabwe, men refuserades och gick därför vidare till The Women's Press i London, som antog boken. Först sedan den publicerats i England vågade en inhemsk förläggare ge ut boken i Zimbabwe. Tsitsi Dangarembga skriver på engelska. Hon har förärats priser och medaljer, bl.a den prestigefyllda Martin Luther King Fellowship och Civitella Ranieri Fellowship. Hon ägnar sig nu på heltid åt undervisning, författarskapet och åt filmens värld. 2002 grundade Dangarembga The Women's Film Festival och hon arbetar för att utveckla den lokala filmindustrin.

År 2006 kom den mycket efterlängtade uppföljaren till Rotlös, The Book of Not. I den får vi följa Tambus (huvudperson i Rotlös) fortsatta försök att definiera de krafter, politiska och historiska, som hotar att bryta ned det afrikanska samhället. Hennes försök att finna sitt verkliga jag skildras i en postkolonial tid i övergången till globalisering.Källor: Nordiska Afrikainstitutet


Läs om boken Rotlös

Personliga verktyg