Tiotusen fotspår

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 29 december 2011 kl. 08.32 av Ingalillakesson (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om boken

Maninbo är det verk som betraktas som författaren Ko Uns huvudverk. Det består av en samling dikter som alla skildrar människor som författaren mött eller konfronterats med på ett eller annat sätt. Historiska personer finns också med. Tiotusen fotspår och andra dikter innehåller flera av dessa människoskildringar i berättande, ofta korta dikter. Hela verket planerades under de två år då Ko Un satt fängslad för sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Han satt i isoleringscell utan belysning och tänkte ut vad han skulle skriva om han någonsin kom ut. I dikterna möter vi vanliga människor, bönder och fiskare och deras vardag. Omgivningen må vara hård, krig eller ockupation och förtryck råder, men ändå finns både glädje och humor med. I recensionen av en engelsk utgåva citeras ur en dikt om en enkel bykvinna:
"Knowing no eloquence in her lifetime,
she was incapable of any decent last words.
She was more or less heard to say
the lid of the soy-sauce jar up on the terrace
ought to be opened to the daylight
and also, it seems,
that the lining in father’s jacket ought to be replaced"

Bokens efterord består av ett samtal mellan Ko Un och översättaren Inja Han från 2004. Där berättar författaren om hur han planerade sinna verk under fängelseåren. I Maninbo ville han skildra så många som 4000 koreaners liv. Ordet manin betyder i själva verket just "många människor".


En av dikterna i boken heter Den lilla källan. Jämför genom att läsa den på engelska. Även dikten som heter Novisen i Songkwang-templet finns publicerad här.

Läs också en recension av boken i SvD.

Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken hos Natur & Kultur.


Bild:Bok_media_liten.png Tiotusen fotspårÄmnesord: poesi, lyrik, dikter, Korea, Sydkorea, vardagsliv, människoskildringar


Originalets titlar: Maninbo, Naeilu Norae, Adjik Gajianun Kil, Tokdo, Anu Kinyumbi

Originalutgåva:

Författare: Ko Un

Översättare: Inja Han & Carola Hermelin

Svensk titel och utgåva: Tiotusen fotspår och andra dikter, 2005


Källor: Alex författarlexikon


Läs om författaren Ko Un


Personliga verktyg