Sargassohavet

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 4 oktober 2010 kl. 14.06 av 172.20.74.102 (Diskussion)
Hoppa till: navigering, sök

Om boken

Jean Rhys Sargassohavet räknas till hennes främsta romaner. Den är inspirerad av en annan klassiker, nämligen Jane Eyre av Charlotte Brontë från 1800-talet. Men i Sargassohavet är det Rochesters första fru, "den galna kvinnan på vinden", som berättar historien.

Handlingen utspelar sig främst i Västindien under tidigt 1800-tal. Huvudpersonen, den unga Antoinette Cosway gifter sig med engelsmannen Rochester. Hennes blivande man trivs inte i hennes hemmiljö i Västindien. Han känner sig hotad av människor och den kraftfulla grönskan. Naturen spelar överhuvudtaget en viktig roll och är i högsta grad levande och starkt närvarande i berättelsen. Rochester börjar lyssna på elaka rykten om sin fru, vilka skrämmer honom och som gör att han tar avstånd från henne. Antoinette som blir alltmer förtvivlad drivs mot galenskapen.

Första upplaga i den här versionen kom 2006. Översättningen är gjord av Ingegärd Martinell. Romanen gavs också ut på svenska 1989, men då med titeln Den första hustrun. Den engelska originalversionen Wide Sargasso Sea publicerades 1966 och väckte stort uppseende när den kom.

TIME Magazine utnämnde Sargassohavet till en av 1900-talets 100 bästa böcker och romanen filmatiserades 1993 av regissören John Duigan med titeln Den första hustrun.
Originaltitel: Wide Sargasso Sea

Originalutgåva: 1966

Författare: Jean Rhys

Översättare: Ingegärd Martinell

Svensk titel och utgåva: Med titeln Den första hustrun, 1989, Med titeln Sargassohavet, 2006


Ämnesord: Västindien, äktenskap, psykisk sjukdom, 1800-talet


Källor:


En guide till Sargassohavet av Åsa Lundholm:

Error: bad URI in <pdf>!


Sargassohavet som dockteater:


Läs om författaren Jean Rhys

Personliga verktyg