Sargassohavet

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 11 maj 2010 kl. 17.25 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om boken

Jean Rhys roman Sargassohavet räknas till hennes främsta romaner. Den är inspirerad av en annan klassiker, nämligen Jane Eyre av Charlotte Brontë från 1800-talet. Men i Sargassohavet är det Rochesters första fru, "den galna kvinnan på vinden", som berättar historien. Handlingen utspelar sig främst i Västindien under tidigt 1800-tal. Huvudpersonen, den unga Antoinette Cosway gifter sig med engelsmannen Rochester. Hennes blivande man trivs inte i hennes hemmiljö i Västindien utan känner sig hotad av den kraftfulla grönskan. Naturen spelar en viktig roll och är i högsta grad levande och starkt närvarande i berättelsen. Rochester börjar lyssna på elaka rykten om sin fru, vilka skrämmer honom och leder till att han tar avstånd från henne. Antoinette blir alltmer förtvivlad och drivs mot galenskapen. Den västindiska naturen spelar en viktig roll och är levande och starkt närvarande i berättelsen.

Första upplaga i den här versionen kom 2006. Översättningen är gjord av Ingegärd Martinell. Romanen gavs också ut på svenska 1989, men då med titeln Den första hustrun. Den engelska originalversionen Wide Sargasso Sea publicerades 1966 och väckte stort uppseende när den kom.

TIME Magazine utnämnde Sargassohavet till en av 1900-talets 100 bästa böcker och romanen filmatiserades 1993 av regissören John Duigan med titeln Den första hustrun.


Sargassohavet som dockteater:


Ämnesord: Västindien, äktenskap, psykisk sjukdom, 1800-talet


Läs om författaren Jean Rhys

Personliga verktyg