Sapfo

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 9 augusti 2010 kl. 12.24 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Sapfo ca. 600 f.Kr.

Foto av P.Vasiliadis
Sapfo är den första kända kvinnliga poeten i historien och räknas som den första riktigt stora kärlekslyrikern inom europeisk litteratur. Hon var vislyriker från den grekiska ön Lesbos, varifrån benämningen lesbisk för kvinnlig homosexualitet kommer. Sapfo själv var nog dock, tror man, snarare bisexuell än homosexuell. I inledningen till Dikter och fragment finns intressant läsning om kvinnors situation och förhållandet mellan könen i Grekland på Sapfos tid, om sexualiteten i Sapfos diktning och om hur bilden av Sapfo förändrats genom tiderna.

Man vet väldigt lite om hennes verkliga liv. Men det verkar rätt säkert att Sapfo hade någon sorts roll där hon stod i centrum för grupper av flickor och kvinnor, kanske för att undervisa i dans och sång i någon slags flickskola. Troligtvis tillhörde hon den grekiska aristokratin.

Det finns många myter om Sapfo, bland annat om att hon skulle ha begått självmord genom att kasta sig utför en klippa i havet på grund av olycklig kärlek.

Lesbos var en rik ö med många handelsförbindelser befolkad av människor som reste och upplevde andra länder och kulturer. Ön var också rik på kulturella traditioner och känd för sina poeter. Sapfo levde i Mytilene vilken var Lesbos viktigaste stad som styrdes av mäktiga, rivaliserande familjer vars tyranner turades om att avsätta varandra under våldsamma förhållanden.

Läs mer om Sapfo på Natur och Kulturs webbplats. På in 2 Greece kan du också läsa om Sapfo och andra viktiga personer från antikens Grekland.Källor: Alex.se, Wikipedia, Dikter och fragment


Läs om boken Dikter och fragment

Personliga verktyg