Sadeq Hedayat

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 10: Rad 10:
----
----
-
Källor: [http://alex.se/Alex/ Alex Författarlexikon], [http://en.wikipedia.org/wiki/Sadeq_Hedayat Wikipedia]
+
Källor: [http://alex.se/Alex/ Alex författarlexikon], [http://en.wikipedia.org/wiki/Sadeq_Hedayat Wikipedia]
----
----
=== Läs om boken [[Den blinda ugglan]] ===
=== Läs om boken [[Den blinda ugglan]] ===

Nuvarande version från 28 december 2010 kl. 11.09

Om författaren:

Författaren Sadeq Hedayat, vars namn ser ut så här på persiska: صادق هدایت föddes år 1903 i Teheran, Iran. Han räknas numera till en av den moderna persiska litteraturens främsta författare, och hans verk har haft stort inflytande på litteraturen i Iran under 1900-talet. Som tillhörig en inflytelserik familj hade han goda möjligheter att få högklassig utbildning och han sattes i Teherans franska skola, Collège Saint-Louis. 1925 reste Sadeq Hedayat till Europa för vidare studier, först vid en teknisk högskola i Belgien. Redan efter ett år for han till Paris, officiellt för att studera arkitektur. Här mötte han den västerländska litteraturen och började själv skriva. I första hand skrev han noveller och hans första novellsamling Zendeh be-gur / Levande begravd gavs ut 1930.

1930-talet var i Iran en tid då Reza Shah med sin återupprättade kungamakt hade hård kontroll över det kulturella och intellektuella livet. Hedayats mörka och pessimistiska berättelser med endast lite väl dold samhällskritik gavs ut i mycket begränsade upplagor. De nationalistiska strömningarna i samhället var starka och Hedayat tog upp studiet av det medelpersiska språket pahlavi. Han intresserade sig också för folkloristiken och hans litterära språk visar på stort inflytande från just den folkliga diktiningen. Det var en nyskapande form av persiska som han använde, mustig och enkel, något som gjort att hans betydelse för den iranska litteraturens utveckling kvarstår. Förutom det egna skrivandet ägnade sig Hedayat åt en del översättningsarbete, bl.a. verk av Sartre, Kafka och Tjechov.

Den blinda ugglan, som publicerades 1937 i Indien, är inte typisk för Hedayats litterära verk, men framstår som hans stora mästerverk. Under 1940-talet fortsatte han skriva, men sjönk allt djupare i depression och in i opierusets drömvärld. Till slut beslöt han sig för att lämna Iran och for till Paris där han 1951 tog livet av sig. Sadeq Hedayat ligger begravd på Père Lachaise- kyrkogården.Källor: Alex författarlexikon, Wikipedia


Läs om boken Den blinda ugglan

Personliga verktyg