Sånger av Mihyar

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Sånger av Mihyar från Damaskus utgavs 1961 och blev Adonis genombrottsverk. Det är också enligt många kritiker ett av de mest betydande diktverket i den nyare arabiska poesin. Diktsamlingen beskrivs i ett efterord av Ingemar Leckius som "en både vidsträckt irrande och envist borrande bok". Häri tänjs språket och ord och uttryck skapar oavbrutet nya bilder. Hjälten, Mihyar, är på samma gång en profet och en sökande människa. Hans hemland kan sägas vara själva ovissheten, men ovissheten är också ett möjligheternas rike.

Den Psalm som inleder diktcykeln är en slags presentation av hjälten, Mihyar. Det är en mycket kraftfull dikt, full av bilder som vi kan samtala om. Den börjar: Han kommer vapenlös som skogen och likt molnet kan han inte förjagas. Mihyar är också "vattnet som inte återvänder till källan" och i dikten framställs han som utan bakgrund. Han saknar förfäder och för varje steg skapar han sitt liv och väljer sina vägar.Läs om Sånger av Mihyar på Macondo.nu!

Mer om boken finns också att läsa på Natur & Kulturs webbplats. Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien.
Ämnesord: poesi, dikter, Damaskus


Originaltitel: Agani Mihjar ad-Dimasqi

Originalutgåva: 1961

Författare: Adonis

Översättare: Hesham Bahari och Ingemar & Mikaela Leckius

Svensk titel och utgåva: Sånger av Mihyar från Damaskus, 1990


Läs om författaren Adonis


Personliga verktyg