Rotlös

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Detta är en varm och insiktsfull skildring av en flickas uppväxt i en tid och ett land som sedan dess genomgått många omvälvande skeenden. Boken utspelar sig i Rhodesia, det som nu är Zimbabwe. Tambu längtar efter att få gå i skolan, något som oftast är förbehållet pojkar. Hennes bror åker med en släkting till missionsstationens skola och kommer allt mer sällan hem och hjälper till. Tambu noterar hur han förändras. När brodern tragiskt omkommer öppnas möjligheten för Tambu att få ta hans plats. Boken är utgavs 1988 och stora delar av boken speglar författarens egen barndom. Originaltiteln, Nervous Conditions, ska vara hämtad från Sartres förord till Franz Fanons klassiska bok Jordens fördömda. Berättelsen om Tambu handlar om flickorna och kvinnorna, de som alltid måste stå tillbaka för pojkarna och männen, den ständiga obevekliga underordningen. De andra kvinnorna omkring Tambu har alla olika förutsättningar och också olika sätt att hantera sina liv. Vi får möta modern, moderns syster och hennes svägerska och Tambus kusin Nyasha. Tambus klara berättelse om sig själv och alla runt henne, inklusive männen, ger oss en unik inblick i ett annorlunda samhälle och en tid som känns märkligt aktuell.

På bokens baksida kan man läsa: :::Tsitsi Dangarembga har skrivit en märklig bok. Den tar upp afrikanens och kanske främst den afrikanska kvinnans dilemma. De är fångade mellan två världar - den västerländska, till vilken utbildning tycks vara den enda biljetten, och den traditionella världen där familjen och släkten betyder allt.

Stephan Larsen, medlem i Kulturrådets arbetsgrupp var en av dem som pläderade för att denna bok skulle finnas med i Alla tiders klassiker serien, så här skriver Stephan om Rotlös; "Tsitsi Dangarembga, Rotlös Tambu, en ung flicka i 1960-talets Rhodesia, har ett enda mål: att ta sig upp ur fattigdomen. Hon blir glad när hennes bror dör, för då får hon en chans att gå i skolan. Snart kan hon ta sig vidare till en ännu finare skola där hennes morbror Babamukuru, släktens hjälte, är rektor. Han bor i ett hus av tegel och äger märkliga lyxartiklar som en tesil. Men det är här svårigheterna börjar för Tambu – och särskilt för hennes kusin Nyasha. Rotlös skildrar med stor skärpa en tonårsflickas krokiga väg uppåt i det vita Rhodesia (idag Zimbabwe)."

Rotlös är en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med en medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är; Jamaica Kincaids Annie John Glaskupan av Sylvia Plath, och Doris Lessings Gräset sjunger, liksom kanske Arundhati Roys De små tingens gud.

På Macondos webbplats kan du läsa mer om afrikansk litteratur. I samarbete med lärare från Wärmdö gymnasium har de också tagit fram materialet Afrika skriver tillbaka, kolonialismen som litteraturtema med med många konkreta förslag att arbete med i klassrummet på tema kolonialism och slaveri. Andra böcker på samma tema är Gustavus Vassa och Allt går sönder, även de har Macondo gjort lärarhandledningar till. Gräset sjunger är en bra bok som utgångspunkt för att arbeta med rasism och kolonialism på 1900 talet.

Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kultur.Bild:ATK_bokintro_liten.png Rotlös Bild:Bok_media_liten.png Rotlös

Ämnesord: Afrika, barndomsskildringar


Originaltitel: Nervous Conditions

Originalutgåva: 1988

Författare: Tsitsi Dangarembga

Översättare: Irja Carlsson

Svensk titel och utgåva: Rotlös, originalutgåva på svenska av bokförlaget Trevi 1990, En bok för alla 2003.


Källor: Wikipedia, alex.se


Läs om författaren Tsitsi Dangarembga


Personliga verktyg