Riket av denna världen

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Riket_av_denna_varld.jpg|left|]]
[[Bild:Riket_av_denna_varld.jpg|left|]]
-
''Riket av denna världen'' är en historisk roman med verklighetsbakgrund som utspelar sig under det blodiga slavupproret på Haiti i början av 1800-talet, efter den franska revolutionen. Slavarna bildar ett land av fria svarta som dock snart utvecklas till nytt slaveri. Huvudperson är en f.d. slav som senare blir kung Henri Christophe, vars skräckvälde blir minst lika våldsamt och brutalt som fransmännens.
+
''Riket av denna världen'' utspelar sig under tidsperioden 1760-1820. Det är en historisk roman med verklighetsbakgrund som utspelar sig under det blodiga slavupproret på Haiti i början av 1800-talet, efter den franska revolutionen. Slavarna bildar ett land av fria svarta som dock snart utvecklas till nytt slaveri. Huvudperson är en f.d. slav som senare blir kung Henri Christophe, vars skräckvälde blir minst lika våldsamt och brutalt som fransmännens. I berättelsen skildras en värld där afrikansk voodoo och mytologi med uråldriga riter,möter fransk barock-kultur.
 +
 
 +
Romanen ''Riket av denna världen'' är skriven i den speciella, banbrytande stil som bygger på Carpentiers egen teori kallad ''real maravilloso'', vilket kan översättas med ''det verkliga - sagolika''. Stilen skiljer sig från ''magisk realism'' genom att, även om den verklighet som skildras kan verka fantastisk och otrolig, så är den sann i grunden.  
-
Romanen ''Riket av denna världen'' är skriven i den speciella, banbrytande stil som bygger på Carpentiers egen teori kallad ''real maravilloso''. Stilen skiljer sig från ''magisk realism'' genom att, även om den verklighet som skildras kan verka fantastisk och otrolig, så är den sann i grunden.
 
Rad 32: Rad 33:
----
----
-
'''Ämnesord''': [[Ämnesord: slaveri|slaveri]], revolutioner, diktaturer, Haiti, [[Ämnesord: kolonialism|kolonialism]], [[Ämnesord: Västindien|Västindien]], magisk realism, Karibien
+
'''Ämnesord''': [[Ämnesord: slaveri|slaveri]], revolutioner, diktaturer, Haiti, [[Ämnesord: kolonialism|kolonialism]], [[Ämnesord: Västindien|Västindien]], magisk realism, Karibien, makt
----
----
Originaltitel: El reino de este mundo
Originaltitel: El reino de este mundo

Versionen från 16 maj 2012 kl. 07.20

Riket av denna världen utspelar sig under tidsperioden 1760-1820. Det är en historisk roman med verklighetsbakgrund som utspelar sig under det blodiga slavupproret på Haiti i början av 1800-talet, efter den franska revolutionen. Slavarna bildar ett land av fria svarta som dock snart utvecklas till nytt slaveri. Huvudperson är en f.d. slav som senare blir kung Henri Christophe, vars skräckvälde blir minst lika våldsamt och brutalt som fransmännens. I berättelsen skildras en värld där afrikansk voodoo och mytologi med uråldriga riter,möter fransk barock-kultur.

Romanen Riket av denna världen är skriven i den speciella, banbrytande stil som bygger på Carpentiers egen teori kallad real maravilloso, vilket kan översättas med det verkliga - sagolika. Stilen skiljer sig från magisk realism genom att, även om den verklighet som skildras kan verka fantastisk och otrolig, så är den sann i grunden.
Ämnesord: slaveri, revolutioner, diktaturer, Haiti, kolonialism, Västindien, magisk realism, Karibien, makt


Originaltitel: El reino de este mundo

Originalutgåva: Första svenska upplaga 1958, ny utg. med efterord av Annakarin Thorburn, 2011

Författare: Alejo Carpentier

Översättare: Karin Alin

Svensk titel och utgåva: Riket av denna världen
Läs om författaren Alejo Carpentier

Personliga verktyg