Pedro Páramo

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Om boken:)
(Om boken:)
Rad 20: Rad 20:
-
 
-
 
-
'''Film & ljud: '''
 
-
 
-
Lyssna på inledningen av Mästaren och Margarita på [http://www.bokpuffen.se/mediafiles/klassiker/9780802133908.mp3 Bokpuffen]
 
-
 
-
''Pedro Páramo'' har filmatiserats flera gånger, bland annat så sent som 2010. [http://youtu.be/ChZ-t-cfgY0 Här] är ett videoklipp från en mexikansk filmatisering från 1967:
 
-
 
-
 
-
<youtube v="ChZ-t-cfgY0"/>
 
----
----

Versionen från 17 maj 2011 kl. 12.57

Om boken:

Den unge mannen Juan Preciado, kommer till den mexikanska byn Comala, för att söka efter sin far, Pedro Páramo, vilket han lovat sin mor vid hennes dödsbädd. Så småningom förstår Juan, och även läsaren, att fadern, en mäktig och ond man, är död liksom även övriga bybor... Juan Preciado börjar själv att undra över var han egentligen befinner sig. Vålnaderna som han träffar i Comala bidrar med en pusselbit var till historien om Pedro Páramo och om varför Comala med sina invånare har gått under.

I Pedro Páramo glider handlingen mellan det verkliga och det overkliga och mellan nutid och dåtid. Samtidigt som handlingen är ganska komplicerad, så är Juan Rulfos språk enkelt och vardagligt, inspirerat av äldre tiders historieberättare. Berättelsen om Juans sökande efter sin far och om människornas öde i Comala är på samma gång en berättelse om Mexikos våldsamma historia. Pedro Páramo räknas som ett av Latinamerikas absolut främsta och mest inflytelserika verk. Den har översatts till ett femtiotal språk, belönats med många fina priser och kommer ständigt ut i nya utgåvor.


Frida Danielsson examensarbete inom lärarutbildningen handlar om Pedro Páramo och har till syfte "...att belysa hur man kan arbeta med litteratur från olika delar av världen utan att hamna i ett vi och dem tänkande grundat på sådana föreställningar som lyser igenom på en strukturell nivå, exempelvis styrdokumenten". Studien från 2008 heter De flytande gränsernas potential – en studie av Juan Rulfos Pedro Páramo utifrån narratologiska, postkoloniala samt pedagogiska och didaktiska perspektiv.


Läs Natur och Kulturspresentation av boken. En resumé av handlingen i Pedro Páramo liksom även av andra av Juan Rulfos böcker finns på Macondo.nu. Du som som läser på spanska kan läsa mer om Pedro Páramo på de officiella Juan Rulfo-sidorna på webbplatsen Clubcultura.

Läs gärna också Jesper Olssons recension av Pedro Páramo från SvD 15 december, 2005.

Pedro Páramo finns som talbok på TPB (Talboks- och punktskriftsbiblioteket).

Bild:ATK_bokintro_liten.png Pedro PáramoBild:Bok_media_liten.png Pedro PáramoÄmnesord: döden, historia, magisk realism, Mexiko, 1900-talet, vålnader


Originaltitel: Pedro Páramo

Originalutgåva: 1960

Författare: Juan Rulfo

Översättare: Karin Alin (1892-1974)

Svensk titel och utgåva: Pedro Páramo, Första svenska upplaga 1960, nyutgåva 2005 Källor: Alex.se, Macondo.nu


Läs om författaren Juan Rulfo.

Personliga verktyg