Med livet framför sej

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök


Pojken Momo bor tillsammans med madame Rosa i en liten lägenhet i ett myllrande, ganska fattigt område i stadsdelen Belleville i Paris. Rosa har varit prostituerad men är numera pensionär och tar hand om andra prostituerades barn. Momo har aldrig gått i skolan. Han vet inte mycket om sig själv och sin bakgrund, men han får lära sig allt möjligt om livet av madame Rosa. Mellan de två utvecklas en stark och underbar vänskap. Madame Rosa är sorgligt nog gammal och väldigt sjuk och Momo, eller Mohammed, som den arabiska pojken egentligen heter, försöker ta hand om både henne och sig själv, samtidigt som han funderar över sitt eget liv och framtid. Genom Momos både klarögda och oskyldiga blick och hans mycket speciella sätt att använda språket, möter läsaren livet på några av Paris bakgator. Segregationen är stark - Momo träffar aldrig några fransmän. Det kryllar av sociala problem, på samma gång som Momo upplever stark värme och vänskap och stor lojalitet mellan grannarna i kvarteret, vilka utgör ett högst färgstarkt persongalleri.


Läs även Gun-Britt Sundströms recension i SvD från juni 2009.


Med livet framför sej finns som talbok hos TPB. Vill du läsa boken på originalspråket franska så finns den att låna på Stadsbiblioteket.



Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs webbplats.



Bild:ATK_bokintro_liten.png Med livet framför sej Bild:Bok_media_liten.png Med livet framför sej



Ämnesord: barndomsskildringar, Paris, prostituerade, övergivna barn, barnhem, Frankrike, pojkar


Originaltitel: La vie devant soi

Originalutgåva: 1975

Författare: Èmile Ajar, pseudonym för Romain Kassef, skrev också under namnet Romain Gary

Översättare: Bengt Söderbergh

Svensk titel och utgåva: Med livet framför sej ny utgåva 2009, första svenska utgåva 1977 med titeln Med livet framför sig


Läs om författaren Émile Ajar


Personliga verktyg