Maus

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 44: Rad 44:
'''En guide''' till ''Maus'' av Åsa Lundholm:
'''En guide''' till ''Maus'' av Åsa Lundholm:
-
Länk till Åsas text i PDF-format för utskrift finns även [http://medioteket.edu.stockholm.se/atk/images/4/49/Maus1.pdf här]
 
   
   
<pdf>Maus1.pdf</pdf>  
<pdf>Maus1.pdf</pdf>  

Versionen från 17 maj 2011 kl. 14.55

Om boken:

Serieromanen Maus bygger på en sann historia och är självbiografisk. Den handlar om en ung amerikansk judisk man, serieskaparen Art Spiegelman själv, som ber sin pappa berätta om sina upplevelser från andra världskriget och koncentrationslägret i Auschwitz. Samtidigt med pappans berättelse, fylld av fasansfulla minnen, växer berättelsen om Arts familjehistoria och en komplicerad far och son-relation fram.

Maus har fabelform där judarna är möss och nazisterna katter. Det kan vara intressant att fundera över vad fabelformen får för betydelse för läsningen och tolkningen av berättelsen.

Art Spiegelmans Maus är ansedd som ett av de största mästerverken bland serieromaner och som sådan en riktig klassiker. Den har fått ett flertal internationella priser, bland annat Pulitzer-priset 1992. Först gavs Maus ut i två delar men senare slogs den ihop till en samlingsvolym.

Läs också Natur och Kulturs presentation av Maus:

I Seriewikin finns ännu mer att läsa om Maus. Ett klargörande från Seriefrämjandet angående debatten om utställningen MUS MOUSE MAUS på Stockholms Stadsbibliotek kan du läsa här.


Bild:ATK_bokintro_liten.png MausBild:Bok_media_liten.png MausÄmnesord: andra världskriget, grafiska romaner, historia, förintelsen, familjerelationer, fäder, judar, nazismen, Polen, relationer, söner, tecknade serier, självbiografier


Originaltitel: Maus I - A survivor's tale, Maus II - And here my troubles began

Originalutgåva: Den mer kända, längre version publicerades först i Spiegelmans seriemagasin RAW under 1970- och 80-talen. Berättelsen samlades i två bokvolymer 1986 och 1991.

Författare och tecknare: Art Spiegelman

Översättare: Jan Wahlén (del 1), Joanna Bankier (del 2)

Utgiven i Sverige av Brombergs: del 1 En överlevandes bekännelse 1987, del 2 ...och här började det svåra 1992, samlingsvolym En överlevandes historia 1996 och nyutgåva av samlingsvolym Maus 1 & 2 2009.


Källor: Strömberg, Fredrik: Seriebiblioteket (2005) Seriewikin http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Maus


En guide till Maus av Åsa Lundholm:
Läs om författaren Art Spiegelman

Personliga verktyg