Maus

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
(41 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
==Om boken==
+
[[Bild:Maus.jpg|left|]]Serieromanen ''Maus'' bygger på en sann historia och är självbiografisk.  Den handlar om en ung amerikansk judisk man, serieskaparen Art Spiegelman själv, som ber sin pappa berätta om sina upplevelser från andra världskriget och koncentrationslägret i Auschwitz. Samtidigt med pappans berättelse, fylld av fasansfulla minnen, växer berättelsen om Arts familjehistoria och en komplicerad far och son-relation fram. 
-
[[Bild:Maus.jpg|left|]]
+
 +
''Maus'' har fabelform där judarna är möss och nazisterna katter. Det kan vara intressant att fundera över vad fabelformen får för betydelse för läsningen och tolkningen av berättelsen.
 +
Art Spiegelmans ''Maus'' är ansedd som ett av de största mästerverken bland serieromaner och som sådan en riktig klassiker. Den har fått ett flertal internationella priser, bland annat [http://www.pulitzer.org/ Pulitzer-priset] 1992.
 +
Först gavs ''Maus'' ut i två delar men senare slogs den ihop till en samlingsvolym.
 +
Astrid Trotzig har skrivit ett efterord till ''Maus'' som du kan läsa [http://medioteket.edu.stockholm.se/atk/images/2/27/Maus_efterord_.pdf här]
 +
I [http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Maus Seriewikin] finns ännu mer att läsa om Maus. Ett klargörande från Seriefrämjandet angående debatten om utställningen ''MUS MOUSE MAUS'' på Stockholms Stadsbibliotek kan du läsa [http://bit.ly/auvXhH här].
Rad 11: Rad 15:
 +
Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/m/Maus/ webbplats]
 +
[[Bild:ATK_bokintro_liten.png]][[Guider och ingångar: Maus | Maus]][[Bild:Bok_media_liten.png]][[Film och ljud: Maus | Maus]]
 +
----
 +
'''Ämnesord''': andra världskriget, grafiska romaner, historia, förintelsen, [[Ämnesord: familjerelationer|familjerelationer]], fäder,  judar,  nazismen, Polen, relationer, söner, tecknade serier, självbiografier
 +
----
 +
Originaltitel: ''Maus I - A survivor's tale'', ''Maus II - And here my troubles began
 +
''
 +
Originalutgåva: Den mer kända, längre version publicerades först i Spiegelmans seriemagasin ''RAW'' under 1970- och 80-talen. Berättelsen samlades i två bokvolymer 1986 och 1991.
-
Läs också Natur och Kulturs presentation av [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/m/Maus/ Maus]:
+
Författare och tecknare: Art Spiegelman
 +
Översättare: Jan Wahlén (del 1), Joanna Bankier (del 2)
 +
 +
Utgiven i Sverige av Brombergs: del 1 ''En överlevandes bekännelse'' 1987, del 2 ''...och här började det svåra'' 1992, samlingsvolym ''En överlevandes historia'' 1996 och nyutgåva av samlingsvolym ''Maus 1 & 2'' 2009.
----
----
-
Ämnesord: Brasilien, fattigdom, kvinnoöden, olycklig kärlek, litterärt skapande, verkligheten, Rio de Janeiro
 
-
----
 
-
Läs om författaren Art Spiegelman
+
=== Läs om författaren [[Art Spiegelman]] ===

Nuvarande version från 4 december 2011 kl. 20.54

Serieromanen Maus bygger på en sann historia och är självbiografisk. Den handlar om en ung amerikansk judisk man, serieskaparen Art Spiegelman själv, som ber sin pappa berätta om sina upplevelser från andra världskriget och koncentrationslägret i Auschwitz. Samtidigt med pappans berättelse, fylld av fasansfulla minnen, växer berättelsen om Arts familjehistoria och en komplicerad far och son-relation fram.

Maus har fabelform där judarna är möss och nazisterna katter. Det kan vara intressant att fundera över vad fabelformen får för betydelse för läsningen och tolkningen av berättelsen.

Art Spiegelmans Maus är ansedd som ett av de största mästerverken bland serieromaner och som sådan en riktig klassiker. Den har fått ett flertal internationella priser, bland annat Pulitzer-priset 1992. Först gavs Maus ut i två delar men senare slogs den ihop till en samlingsvolym.

Astrid Trotzig har skrivit ett efterord till Maus som du kan läsa här

I Seriewikin finns ännu mer att läsa om Maus. Ett klargörande från Seriefrämjandet angående debatten om utställningen MUS MOUSE MAUS på Stockholms Stadsbibliotek kan du läsa här.
Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs webbplats

Bild:ATK_bokintro_liten.png MausBild:Bok_media_liten.png MausÄmnesord: andra världskriget, grafiska romaner, historia, förintelsen, familjerelationer, fäder, judar, nazismen, Polen, relationer, söner, tecknade serier, självbiografier


Originaltitel: Maus I - A survivor's tale, Maus II - And here my troubles began

Originalutgåva: Den mer kända, längre version publicerades först i Spiegelmans seriemagasin RAW under 1970- och 80-talen. Berättelsen samlades i två bokvolymer 1986 och 1991.

Författare och tecknare: Art Spiegelman

Översättare: Jan Wahlén (del 1), Joanna Bankier (del 2)

Utgiven i Sverige av Brombergs: del 1 En överlevandes bekännelse 1987, del 2 ...och här började det svåra 1992, samlingsvolym En överlevandes historia 1996 och nyutgåva av samlingsvolym Maus 1 & 2 2009.Läs om författaren Art Spiegelman

Personliga verktyg