Marguerite Duras

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 9 januari 2011 kl. 18.31 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Marguerite Duras 1914 - 1996

Marguerite Duras (1914-96) är en av Frankrikes mest kända och uppmärksammade kvinnliga författare under senare delen av 1900-talet. Hon föddes i franska Indokina (Vietnam), i en förort till Saigon, Gia Dinh. Egentligen hette hon Marguerite Donnadieu men eftersom hon aldrig tyckte om sitt efternamn, så bytte hon som vuxen till Duras, vilket också är namnet på hennes fars hemby.

Marguerite Duras växte upp under tuffa och ganska fattiga förhållanden. Pappan dog när hon var barn. Duras mamma var lärarinna men försörjde sig också på att spela piano på biografer och med hjälp av egna odlingar på åkrar som emellanåt dränktes av havet. Mamman som led av depressioner lät Marguerite och hennes två bröder klara sig mycket på egen hand. Duras författarskap är starkt påverkat av uppväxttiden och mycket av det hon skrivit har självbiografiska drag. Även hennes engagemang i motståndsrörelsen under andra världskriget, har präglat mycket av det hon skrivit.

Marguerite Duras har skrivit över femtio romaner, skådespel och filmer. Stilen i hennes texter är avskalad och handlingen stramt hållen och binds ihop med hjälp av små detaljer och ögonblicksbilder. Känslor av skuld, hämnd och kärlek återges lågmält men samtidigt med en mycket stark, närmast filmisk närvarokänsla.

En intressant artikel om den excentriska och enligt många geniala Marguerite Duras finns att läsa i tidskriften Fokus.Källor: Alex.se


Läs om boken Halv elva en sommarkväll

Personliga verktyg