Marguerite Duras

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 9 januari 2011 kl. 17.05 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Marguerite Duras 1914 - 1996

Marguerite Duras (1914-96) är en av Frankrikes mest kända och uppmärksammade kvinnliga författare under senare delen av 1900-talet. Hon föddes i franska Indokina (Vietnam), i en förort till Saigon, Gia Dinh. Egentligen hette hon Marguerite Donnadieu men eftersom hon aldrig tyckte om sitt efternamn, så bytte hon som vuxen till Duras, vilket också är namnet på hennes fars hemby.

Hennes pappa dog redan när Marguerite Duras var barn. Duras mamma var lärarinna men försörjde sig också på att spela piano på biografer. Mamman led av depressioner och Marguerite och hennes bror fick klara sig mycket på egen hand. Duras har skrivit över femtio romaner, skådespel och filmer. Stilen i hennes texter är avskalad och handlingen stramt hållen och binds ihop med hjälp av små detaljer och ögonblicksbilder. Känslor av skuld, hämnd och kärlek återges lågmält men samtidigt med mycket stark, närmast filmisk närvarokänsla.

En intressant artikel om den excentriska och enligt många geniala Marguerite Duras finns att läsa i tidskriften Fokus.Källor: Alex.se


Läs om boken Halv elva en sommarkväll

Personliga verktyg