Marguerite Duras

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
-
==Om författaren:==
+
Marguerite Duras (1914 - 96) är en av Frankrikes mest kända och uppmärksammade kvinnliga författare under senare delen av 1900-talet.
-
== Marguerite Duras 1914 - 1996 ==
+
-
Marguerite Duras (1914-96) är en av Frankrikes mest kända och uppmärksammade kvinnliga författare under senare delen av 1900-talet.
+
Hon föddes i franska Indokina (Vietnam), i en förort till Saigon; Gia Dinh. Egentligen hette hon Marguerite Donnadieu men eftersom hon aldrig tyckte om sitt efternamn, så bytte hon som vuxen till Duras, vilket också är namnet på hennes fars hemby.
Hon föddes i franska Indokina (Vietnam), i en förort till Saigon; Gia Dinh. Egentligen hette hon Marguerite Donnadieu men eftersom hon aldrig tyckte om sitt efternamn, så bytte hon som vuxen till Duras, vilket också är namnet på hennes fars hemby.

Nuvarande version från 11 april 2012 kl. 19.27

Marguerite Duras (1914 - 96) är en av Frankrikes mest kända och uppmärksammade kvinnliga författare under senare delen av 1900-talet. Hon föddes i franska Indokina (Vietnam), i en förort till Saigon; Gia Dinh. Egentligen hette hon Marguerite Donnadieu men eftersom hon aldrig tyckte om sitt efternamn, så bytte hon som vuxen till Duras, vilket också är namnet på hennes fars hemby.

Marguerite Duras växte upp under tuffa och ganska fattiga förhållanden. Pappan, matematikläraren Henri Donnadieu, som kom från sydvästra Frankrike, dog när hon bara var fyra år. Duras mamma, Marie Legrand, blev då ensamstående med Marguerite och hennes två bröder. Mamman som kom från en bondfamilj i Picardy, arbetade i Indokina som lärarinna, men försörjde sig även på att spela piano på biografer. Hon köpte också en bit mark i Kambodja för att odla på egna åkrar, som dock under långa perioder var dränkta av havet. Eftersom Marie Legrand led av depressioner fick Marguerite och hennes bröder klara sig mycket på egen hand.

Marguerite Duras studerade och tog studenten i Saigon. Hon fortsatte att studera matematik och juridik i Paris, dit hon flyttade 1932. I Paris arbetade hon också på franska kolonialministeriet åren 1935-1941. Duras gifte sig 1939 med poeten Robert Antelme. Tillsammans med honom deltog hon i motståndsrörelsen. Hon var under en period medlem i kommunistpartiet och var, även efter att ha lämnat partiet, politiskt engagerad med radikala åsikter.

Marguerite Duras har skrivit över femtio romaner, skådespel och filmer. Stilen i hennes texter är avskalad, handlingen stramt hållen och sammanbunden med hjälp av små detaljer och ögonblicksbilder. Känslor av skuld, hämnd och kärlek återges lågmält men samtidigt med en mycket stark, närmast filmisk närvarokänsla. Hennes författarskap är starkt påverkat av uppväxttiden i Saigon och mycket av det hon skrivit har självbiografiska drag. Även hennes engagemang i motståndsrörelsen under andra världskriget, har präglat mycket av det hon skrivit.


Så fick Marguerite Duras sin rättmätiga revansch - Artikel av Daniel Pedersen i DN den 30/12 2011, i samband med att Duras samlade verk ges ut i fransk lyxutgåva.


En intressant artikel om den excentriska och enligt många geniala Marguerite Duras finns att läsa i tidskriften Fokus.Källor: Alex.se


Läs om boken Halv elva en sommarkväll

Personliga verktyg