María Luisa Bombal

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

María Luisa Bombal levde mellan 1910 och 1980. Hon föddes i Viña del Mar i Chile, där hon tillbringade sin barndom och studerade vid en nunneskola i Ciudad Jardín. När María Luisa var 12 år dog hennes far och i samband med det flyttade familjen till Paris, där hon gick i fransk skola och så småningom studerade filosofi och litteraturvetenskap vid Sorbonne-universitetet.

I tjugoårsåldern åkte María Luisa tillbaka till Chile för att senare fortsätta till Buenos Aires i Argentina, där hon lär känna författare som t. ex Pablo Neruda och Jorge Luis Borges.

María Luisa Bombal levde ett dramatiskt liv. Efter att ha skottskadat en älskare emigrerade hon till USA, Hollywood, där hon fick tillfälle att vara med i planeringen vid filmatiseringen av boken Den sista dimman. Filmprojektet fick dock ett hastigt slut, i och med att det stoppades under McCarthyismen. Författarinnan fortsatte då till New York där hon gifte sig och fick en dotter. Efter att återigen blivit änka 1971, flyttar hon slutligen tillbaka till Sydamerika, först till Buenos Aires för att sedan tillbringa sin sista tid i livet i hemlandet Chile.

Bombal, som var en av Latinamerikas kvinnliga författarpionjärer, skrev få verk. Hon räknas ändå till de främsta författarna från Chile. Ändå fick hon inte det stora nationella litteraturpriset, vilket var meningen, på grund av att någon agerade för att stoppa att hon fick utmärkelsen. Hennes skrivande kretsade kring borgerliga kvinnors instängda liv och deras försök till frigörelse.

Mer om María Luisa Bombal kan du läsa på Macondo.nuLäs om boken Den sista dimman

Personliga verktyg