Mahasweta Devi

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 9 september 2011 kl. 15.20 av Ingalillakesson (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Författaren till boken Branden i hjärtat, Mahasweta Devi, har skrivit över hundra böcker på bengali sedan debuten 1956; romaner, noveller, barnböcker och dramer. Hon har ockshttp://en.wikipedia.org/wiki/Mahasweta_Deviå skrivit en mängd politiska artiklar, alltid starkt engagerad för mänskliga rättigheter, och för de människor som i det indiska samhället är de mest utsatta.

Mahasweta Devi föddes 1926 i Dhaka i nuvarande Bangladesh men flyttade som ung med sin familj till Kolkata i Indien, där hon bor sedan dess. Hennes föräldrar var båda författare, hennes far en välkänd poet som försåg Mahasweta med böcker, bland annat av olika nobelpristagare. Hennes mor var även socialarbetare och arbetade för alfabetisering. En del av sitt sociala engagemang fick Mahasweta säkerligen med sig hemifrån. Mahaswetas och hennes syskons intresse för litteratur, musik, teater och film uppmuntrades av föräldrarna.

Mycket av biografiska data finns att läsa om Mahasweta Devi på Wikipedia. Om ett par spännande möten med denna färgstarka och energiska kvinna berättar Birgitta Wallin om i ett för övrigt också mycket läsvärt förord till boken Branden i hjärtat. Julafton 2007, då Birgitta Wallin just ska gå, säger Mahasweta, 81 år gammal: " Jag vill inte dö. Det finns så mycket kvar att göra och uträtta här i världen. Jag måste leva tills jag blir hundra. Minst."

Personliga verktyg