Madeleine Bourdouxhe

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Fil:Madeleine Bourdouxhe.jpg

Madeleine Bourdouxhe föddes 1906 i Liège i Belgien och dog i Bryssel 1996. Hon studerade språk och filosofi vid universitetet i Bryssel. Under andra världskriget flydde hon under ett år till Frankrike med sin man och dotter. I Frankrike blev hon bekant med Simon de Beauvoir och Jean–Paul Sartre. Simon de Beauvoir som i boken, De andra könet som kom ut 1949 skrev ”man föds inte till kvinna man blir det” tog också upp författaren Bourdouxe och Gilles kvinna. Hon tar upp romanfiguren Elisa som ett exempel på kvinnors beroende av och uppgående i sina män men också det positiva med att Elis skildras som en sexuell varelse, ett citat från boken, "det är samma sak var dag Gilles väntas hem, Elisa blir svag i hela kroppen, förbi av kärlek, matt av längtan. Hela hon är bara väntan."


Madeleine var tillsammans med sin man engagerade i motståndsrörelsen och det är kanske en av anledningarna till att hennes böcker inte fått någon större spridning i Europa. Hon valde att ge ut sina böcker på det lilla förlaget Gallimard som sattes under censur av nazisterna. Debuten var 1937 med Gilles kvinna men hennes verk nådde inte ut till många läsare förrän på 80 talet då kvinnorörelsen lyfte fram hennes böcker . Madeleine Bourdouxhe var sekreterare i Libre Académie de Belgique.

På svenska kom Gilles kvinna ut först 2004, kanske beroende av att den fick draghjälp genom att den filmatiserades samma år. 2009 gavs novellsamlingen En spik, en ros och andra berättelser ut i Sverige.


Artiklar som vi använt för texten och som ger bra uppslag för att arbeta vidare med boken i skolan är Gert Ove Fridlund som skrivt i Hallands nyheter 2009-05-26. För er som har tillgång till Alex författarlexicon eller Mediarkivet finns de där.


Läs om boken Gilles kvinna

Personliga verktyg