Mästaren och Margarita

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 29 december 2011 kl. 13.38 av Ingalillakesson (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Vilken är den grövsta dödssynden? Vad är värt att sälja sin själ för? Enligt Michail Bulgakov är fegheten den värsta dödssynden och Pontius Pilatus de fegaste av alla människor som någonsin levat. Bulgakov låter Satan och hans anhang av demoner hemsöka Moskva för att verka i andan av det citat ur Goethes Faust som utgör romanens motto:

Vem är du säg? Del av den kraft vars lott är: alltid vilja ont och alltid verka gott.

I den litterära världen i Moskva är det fegheten som råder. Författare och kritiker har sålt sina själar för politisk korrekthet och medlöperi för länge sedan. Småborgarna drar sig inte för något för att sko sig så mycket som möjligt. I Moskva finns också, på ett sinnesjukhus, Mästaren, som hamnat där efter att ha skrivit en roman om Pilatus, för övrigt i likhet med Bulgakov själv. Ett slags anti-Faust, som abdikerat från livet och inte frågar efter något efter det att romanen blivit nedsablad. Denna roman interfolieras med de övriga trådarna i berättelsen. I Moskva finns också Margarita, en modern och frigjord kvinna som råder över sitt eget öde. Ingen liten Gretchen à la Goethe alltså. Fast Bulgakov kan inte avstå från att låta Margarita uppträda endast iförd skor av rosenblad på den stora bal som Satan anordnar. Det är väl ” das ewig weibliche” (det evigt kvinnliga) som drar oss uppåt, enligt slutraderna i Faust.

Bulgakovs roman är en storslagen uppgörelse med förljugenhet och feghet, sinnlig, komplicerad, snårig och väldigt rolig. En fantastisk läsupplevelse, att göra om och om igen.Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken hos Natur & Kultur.


Bild:ATK_bokintro_liten.png Mästaren och MargaritaBild:Bok_media_liten.png Mästaren och MargaritaOriginaltitel:

Originalutgåva:

Författare:

Översättare:

Svensk titel och utgåva:


Ämnesord:


Läs om författaren Michail Bulgakov:

Personliga verktyg