Människornas jord

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 14 augusti 2011 kl. 15.35 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Människornas jord är första delen i Pramoedya Ananta Toers romansvit Buru-kvartetten, som är uppkallad efter det ökända Buru-fängelset där författaren, liksom en och en halv miljon andra indonesier, satt fängslad utan rättegång och dom. Under cirka hälften av sina 15 år som politisk fånge på ön Buru fick Pramoedya Ananta Toer inte ha tillgång till papper och penna. För att hålla liv i sina berättelser utan skrivmaterial, berättade han i stället muntligt, för sina medfångar, den historia som sedan skulle bli de fyra romanerna i sviten. Den första boken, Bumi Manusia (på svenska Människornas jord ) gavs ut 1979, året efter att författaren släppts från fånglägret. Romanen berättar om människor som kämpar och gör uppror mot kolonialmakten. Den utspelar sig på Java, under de sista åren av 1800-talet, då det indonesiska folkets uppror mot de holländska kolonisatörerna började. I romanen gestaltas Indonesiens moderna historia och det koloniala förtrycket, samtidigt som läsaren får följa en kärlekshistoria mellan den unge Minke och den vackra Annelies. Pojken Minke tillhör den javanesiska överklassen och får därmed en mer europeisk kultur- och livssyn och holländsk utbildning. Annelies är en så kallad "indo", dotter till en holländare och hans javanesiska konkubin, som han köpt för pengar.

Del två i romanserien Anak semua bangsa (på svenska Ett barn av alla folk) kom ut snart efter, 1981. Båda romaner blev försäljnings- och kritikersuccéer, men beskylldes för att vara marxism-leninism "i förtäckt form" och förbjöds i Indonesien redan 1981.

Macondo.nu finns mer att läsa om romanen!

Läs också gärna en recension av Människornas jord från Svenska Dagbladet 2003.

Romanen finns som talbok hos TPB

Natur och Kulturs webbplats kan du läsa om Människornas jord och om specialpriser för skolan på Alla Tiders Klassiker.
Ämnesord: Indonesien, Java, 1800-talet, förtryck, Asien, kolonialism, kärlek


Originaltitel: Bumi Manusia

Originalutgåva: 1975

Författare: Pramoedya Ananta Toer

Översättare: Roy Isaksson

Svensk titel och utgåva: Människornas jord: en kärleksroman från Java, 2003, 2011. Även utgiven med titeln: Människans jord 1986


Källor:


Läs om författaren Pramoedya Ananta Toer

Personliga verktyg