Människornas jord

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 14 augusti 2011 kl. 12.36 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Människornas jord är första delen i Pramoedya Ananta Toers romansvit Buru-kvartetten, som är uppkallad efter det ökända Buru-fängelset där författaren, liksom en och en halv miljon andra indonesier, satt fängslad utan rättegång och dom. Boken gavs ut 1979, året efter att författaren släppts från fånglägret. Romanen berättar om människor som kämpar och gör uppror mot kolonialmakten. Den utspelar sig på Java, under de sista åren av 1800-talet, då det indonesiska folkets uppror mot de holländska kolonisatörerna började. I romanen gestaltas Indonesiens moderna historia med det koloniala förtrycket, samtidigt som läsaren får följa en kärlekshistoria mellan den unge Minke och den vackra Annelies. Pojken Minke tillhör den javanesiska överklassen och får därmed en mer europeisk uppfostran och holländsk utbildning. Annelies är en så kallad "indo", dotter till en holländare och hans javanesiska konkubin, som han köpt för pengar.

Del två i romanserien Anak semua bangsa , på svenska Ett barn av alla folk (2009) kom ut snart efter, 1981. Båda romaner blev försäljnings- och kritikersuccéer, men beskylldes för att vara marxism-leninism "i förtäckt form" och förbjöds i Indonesien redan 1981.

Läs mer om Människornas jord i en recension från Svenska Dagbladet 2003.Ämnesord: Indonesien, kolonialism, Java, 1800-talet


Originaltitel: Bumi Manusia

Originalutgåva: 1975

Författare: Pramoedya Ananta Toer

Översättare: Roy Isaksson

Svensk titel och utgåva: Människornas jord: en kärleksroman från Java, 1986, 2003, 2011


Källor:


Läs om författaren Pramoedya Ananta Toer

Personliga verktyg