Kronoper & Famer

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 32: Rad 32:
----
----
-
'''Ämnesord''':  
+
'''Ämnesord''': [[Ämnesord: Latinamerika|Latinamerika]]
----
----
Originaltitel: Historias de cronopios y de famas
Originaltitel: Historias de cronopios y de famas

Versionen från 12 augusti 2012 kl. 11.55


Kronoper & Famer (1962, Historias de cronopios y de famas) är en samlingsvolym med noveller som blev Julio Cortázars mest lästa och älskade verk. Boken innehåller mycket korta berättelser som är tokroliga och helt absurda. I första delen skriver författaren ingående om en blandning av olika mänskliga aktiviteter och saker. I nästa del handlar det om berättarens familj och deras, minst sagt märkliga böjelser. Samlingen innehåller dessutom historierna om fantasifigurerna kronoperna och famerna, som vi får möta i många bisarra situationer, beskrivna med Cortázars alldeles speciella fantasi, djupsinne och absurda humor. Det är framförallt dessa historier som gjort boken så berömd.

I den här utgåvan finns också, första gången på svenska, tre nytillkomna historier om kronoperna och famerna som Cortázars änka Aurora Bernárdez hittade i en byrålåda efter hans död.
"I efterkrigstidens Paris skrev den argentinske författaren vindlande prosalabyrinter som gjorde honom världsberömd, samtidigt som han levde ett fattigt caféliv under uppsikt av franska säkerhetspolisen." Läs hela Thomas Götselius artikel om Kronoper & Famer i Dagens Nyheter.

"Det är korta, roliga, underfundiga och helt vansinnigt absurda texter..." - Mats Gellerfeldt recenserar Kronoper & Famer i Svenska Dagbladet

Ämnesord: Latinamerika


Originaltitel: Historias de cronopios y de famas

Originalutgåva: 1962

Författare: Julio Cortázar

Översättare: Karin Sjöstrand

Svensk titel och utgåva: Kronoper & Famer(Ny utök. utg. 2012), första svenska upplaga 1992
Läs om författaren Julio Cortázar

Personliga verktyg