Kalevala

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Vet du vad vi borde göra

vad som leker mig i hågen?

Börja sjunga gamla sånger!

Låna röst åt våra runor!

Visa vår släktklenoder,

sjunga dem som de har sjungits.

Orden saftar sig i munnen, sägner samlar sig och faller, far som forsar över tungan,

tillrar mellan mina tänder.


Elias Lönnrots samling och bearbetning av finska och karelska folksånger fyllde ett behov efter det slutgiltiga skiljandet av Finland från Sverige. I Kalevala fick det unga Finland ett nationalepos och en egen mytologi.

Här finns hjältarna med de långa namnen; Väinömöinen, Joukahainen, Lemminkäinen. De ljuva flickorna; Aino, Kyllikki. Gudar och ondskefulla makter. De uppför sig som hjältar och ljuva flickor och makter gör mest i myter lite varstans i världen. Här finns också en nordisk, för att nu inte säga finsk, ton över berättelsen. Så skapas världen ur en knipas ägg, som hon lagt på havsfruns knäskål. Flickan Marjatta blir med barn av ett lingon.

Många av episoderna kom att utgöra motiv för finska konstnärer mot slutet av 1800-talet, t.ex. målaren Akseli Gallén-Kallela och komponisten Jean Sibelius.

Om man inte tror sig om att rå med Lars och Mats Huldéns utmärkta nyöversättning från 1999, som färdigställdes inför 150-årsjubileet av Lönnrots slutliga utgåva, kan man alltid pröva på Anders Larssons Kalevala för lata, som kom samma år.


Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på / Natur & Kultur.


Bild:Bok_media_liten.png KalevalaOriginaltitel: Kalevala

Originalutgåva:

Författare:

Översättare:

Svensk titel och utgåva:


Ämnesord:


Personliga verktyg