James Baldwin

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

James Baldwin levde mellan 1924 och 1987. Han växte upp under knappa omständigheter, i New York, i stadsdelen Harlem, som äldsta barnet bland nio syskon. Hans stränge styvfar var predikant inom Pingstkyrkan och redan i fjortonårsåldern predikade James Baldwin också själv. Det religiösa sökande som han ägnade sig åt under tonåren ledde dock inte fram till någon bestående gudstro. Baldwin gillade att läsa och studera och han tillbringade mycket tid på olika bibliotek. Han upptäckte hur mycket han gillade att skriva och valde, så småningom,att bli författare. Under ett antal år arbetade han också som frilansskribent och diversearbetare.

1948 flyttade James Baldwin till Frankrike, där han på distans till hemlandet, skrev om det amerikanska samhället han lämnat. Efter tio år i Frankrike började han sedan dela sitt liv mellan Paris och New York.

James Baldwin var mycket produktiv. Under 1950-talet och framåt var han en av USA:s viktigaste författare och samhällskritiker. Han skrev både essäer, många romaner och även pjäser. Baldwin debuterade 1953 med Gå och förkunna det på bergen (Go Tell It On the Mountain), en roman och familjehistoria som utspelar sig i Harlem.

På grund av sitt stora engagemang i tidens stora samhällsfrågor, återvände James Baldwin i början av 1960-talet till USA för att delta i Medborgarrättsrörelsen. Under 60- och 70-talet var han en stark och högljudd röst i kampen för de svartas rättigheter i USA. Han var dessutom öppet homosexuell och engagerade sig i sina böcker i de homosexuellas villkor, som t. ex i Giovannis rum (Giovanni’s room, 1956), hans mest kontroversiella bok. Detta väckte mycket kritik, bland annat från Black Power-rörelsen, som inte uppskattade att Baldwin kopplade samman ämnen som relationen mellan svarta och vita med ett homosexuellt tema. De kritiserade också hans allmänt pacifistiska och försonande hållning. Trots att han var hårt kritiserad för sin ateism, homosexualitet och sin pacifism, så blev han en mycket viktig person i medborgarrättskampen. Han samarbetade med andra kända personer, som t. ex Martin Luther King och Harry Belafonte, i kampen mot rasism. I stället för våld, trodde han på ett pacifistiskt och socialistiskt samarbete mellan olika etniska minoriteter, folk med annan sexuell läggning och med arbetarrörelsen.

James Baldwin hade, innan sin död, blivit både en mycket betydelsefull författare och förespråkare för jämställdhet. Genom att behandla tabubelagda ämnen i sina vackra och djuplodande berättelser, utgjorde han en ny röst inom den nordamerikanska litteraturen, vilken han tillförde ovärderliga bidrag!

På sidan Bio.True Story, kan du läsa mer om James Baldwins biografi och se en kort film om honom och hans författarskap.

Läs om boken Giovannis rum

Personliga verktyg