James Baldwin

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med 'James Baldwin levde mellan 1924 och 1987.')
Rad 1: Rad 1:
James Baldwin levde mellan 1924 och 1987.
James Baldwin levde mellan 1924 och 1987.
 +
Han växte upp under knappa omständigheter, i New York, i stadsdelen Harlem, som äldsta barnet bland nio syskon. Hans stränge styvfar var predikant inom Pingstkyrkan och redan i fjortonårsåldern predikade James Baldwin också själv. Det religiösa sökande som han ägnade sig åt under tonåren ledde dock inte fram till någon bestående gudstro. Baldwin gillade att läsa och studera och han tillbringade mycket tid på olika bibliotek. Han upptäckte hur mycket han gillade att skriva och valde, så småningom,att bli författare. Han arbetade under ett antal år som frilansskribent och diversearbetare.
 +
 +
1948 flyttade James Baldwin till Frankrike, där han med distans till hemlandet, skrev om det amerikanska samhället han lämnat. Efter tio år i Frankrike började han dela sitt liv mellan Paris och New York.
 +
 +
James Baldwin var mycket produktiv. Under 1950-talet och framåt var han en av USA:s viktigaste författare och samhällskritiker. Han skrev både essäer, många romaner och även pjäser. Baldwin debuterade 1953 med ''Gå och förkunna det på bergen'' (''Go Tell It On the Mountain''), en roman och familjehistoria som utspelar sig i Harlem.
 +
 +
Baldwin var under 60- och 70-talet en stark och högljudd röst i kampen för de svartas rättigheter i USA. Han var dessutom öppet homosexuell och engagerade sig i sina böcker i de homosexuellas villkor, som t. ex i ''Giovannis rum'' (''Giovanni’s room'', 1956). Detta väckte mycket kritik,  bland annat från Black Panthers-rörelsen, som inte uppskattade att Baldwin kopplade samman ämnen som relationen mellan svarta och vita med ett homosexuellt tema. De kritiserade honom också för hans allmänt pacifistiska och försonande hållning.

Versionen från 11 augusti 2012 kl. 13.01

James Baldwin levde mellan 1924 och 1987. Han växte upp under knappa omständigheter, i New York, i stadsdelen Harlem, som äldsta barnet bland nio syskon. Hans stränge styvfar var predikant inom Pingstkyrkan och redan i fjortonårsåldern predikade James Baldwin också själv. Det religiösa sökande som han ägnade sig åt under tonåren ledde dock inte fram till någon bestående gudstro. Baldwin gillade att läsa och studera och han tillbringade mycket tid på olika bibliotek. Han upptäckte hur mycket han gillade att skriva och valde, så småningom,att bli författare. Han arbetade under ett antal år som frilansskribent och diversearbetare.

1948 flyttade James Baldwin till Frankrike, där han med distans till hemlandet, skrev om det amerikanska samhället han lämnat. Efter tio år i Frankrike började han dela sitt liv mellan Paris och New York.

James Baldwin var mycket produktiv. Under 1950-talet och framåt var han en av USA:s viktigaste författare och samhällskritiker. Han skrev både essäer, många romaner och även pjäser. Baldwin debuterade 1953 med Gå och förkunna det på bergen (Go Tell It On the Mountain), en roman och familjehistoria som utspelar sig i Harlem.

Baldwin var under 60- och 70-talet en stark och högljudd röst i kampen för de svartas rättigheter i USA. Han var dessutom öppet homosexuell och engagerade sig i sina böcker i de homosexuellas villkor, som t. ex i Giovannis rum (Giovanni’s room, 1956). Detta väckte mycket kritik, bland annat från Black Panthers-rörelsen, som inte uppskattade att Baldwin kopplade samman ämnen som relationen mellan svarta och vita med ett homosexuellt tema. De kritiserade honom också för hans allmänt pacifistiska och försonande hållning.

Personliga verktyg