Jamaica Kincaid

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Jamaica Kincaid hette egentligen Elaine Potter Richardson. Hon föddes 1949 under det brittiska kolonialväldet, i staden St. John’s på ön Antigua, i Västindien där hon levde tillsammans med sin mamma och sin styvfar. Hon träffade aldrig sin biologiska pappa, som övergav henne och mamman innan hon föddes. 1965, i 16-17-års åldern bröt hon upp från sina föräldrar och från Antigua, bytte sitt namn och flyttade till USA. Där arbetade hon först som au pair i New York men utbildade sig sedan till fotograf. Jamaica Kincaid började sin litterära bana med att skriva artiklar i tidningar och tidskrifter, bland annat på den stora amerikanska tidningen The New Yorker. Idag lever författarinnan i Vermont i USA, tillsammans med sin make som hon har två barn tillsammans med.

Kincaids debut i bokform är novellsamlingen At the Bottom of the River (På flodens botten) som kom 1983. I det mesta som Jamaica Kincaid skriver återkommer hon till den egna uppväxten, till sin barndoms hemland och till familjerelationer, framförallt mellan mödrar och döttrar. Ett framträdande drag i hennes litteratur är det poetiska språket och en stark sensualism i berättelserna.

Läs mer om Jamaica Kincaid på Macondo. Mats Kempe på Världsbiblioteket har också i samarbete med AD Libris startat Världslitteraturklubben med användbara länkar , tips och läsguider till världslitteratur. Några av förslagen till Annie John är att arbeta med temat, mor-dotter, identitet och separationer. På Minnesotas universitets sida Voices from the Gap finns en artikel om författarinnan. En intervju med Jamaica Kincaid hittar du på The SALON.

Källor: Alex.se, Macondo.nu


Läs om boken Annie John

Personliga verktyg