Jamaica Kincaid

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 3: Rad 3:
== Jamaica Kincaid 1949 - ==
== Jamaica Kincaid 1949 - ==
-
Jamaica Kincaid hette egentligen Elaine Potter Richardson. Hon växte upp i Västindien, i staden St. John’s på ön Antigua, där hon levde tillsammans med sin mamma och sin styvfar. Hon träffade aldrig sin biologiska pappa, som övergav henne och mamman innan hon föddes.  
+
Jamaica Kincaid hette egentligen Elaine Potter Richardson. Hon växte upp under det brittiska kolonialväldet, i staden St. John’s på ön Antigua, i Västindien där hon levde tillsammans med sin mamma och sin styvfar. Hon träffade aldrig sin biologiska pappa, som övergav henne och mamman innan hon föddes.  
-
När Jamaica Kincaid var 17 år, så bröt hon upp från sina föräldrar och från Antigua, bytte sitt namn och  flyttade till USA.  Där arbetade hon först som au pair i New York men utbildade sig sedan till fotograf. Jamaica Kincaid har också jobbat som journalist på den stora amerikanska tidningen The New Yorker. Idag lever författarinnan i Vermont i USA, tillsammans med sin make som hon har två barn tillsammans med.  
+
1965, i 16-17-års åldern bröt hon upp från sina föräldrar och från Antigua, bytte sitt namn och  flyttade till USA.  Där arbetade hon först som au pair i New York men utbildade sig sedan till fotograf. Jamaica Kincaid började sin litterära bana med att skriva artiklar i tidningar och tidskrifter, bland annat på den stora amerikanska tidningen The New Yorker. Idag lever författarinnan i Vermont i USA, tillsammans med sin make som hon har två barn tillsammans med.  
-
Kincaids debut i bokform är novellsamlingen ''At the Bottom of the River'' (''På flodens botten'') som kom 1983. Dessförinnan hade hon också varit publicerad i olika tidskrifter. I det mesta som Jamaica Kincaid skriver återkommer hon till den egna uppväxten, till sin barndoms hemland och till familjerelationer, framförallt mellan mödrar och döttrar.  Ett framträdande drag i hennes litteratur är det poetiska språket och en stark sensualism i berättelserna.  
+
 
 +
Kincaids debut i bokform är novellsamlingen ''At the Bottom of the River'' (''På flodens botten'') som kom 1983. I det mesta som Jamaica Kincaid skriver återkommer hon till den egna uppväxten, till sin barndoms hemland och till familjerelationer, framförallt mellan mödrar och döttrar.  Ett framträdande drag i hennes litteratur är det poetiska språket och en stark sensualism i berättelserna.
 +
 
 +
Läs mer om Jamaica Kincaid på [http://macondo.nu/forfattare/Jamaica%20Kincaid Macondo].  
Rad 28: Rad 31:
----
----
-
Källor: Alex.se,  
+
Källor: Alex.se, Macondo.nu
----
----
=== Läs om boken [[Annie John]] ===
=== Läs om boken [[Annie John]] ===

Versionen från 4 november 2010 kl. 15.21

Om författaren:

Jamaica Kincaid 1949 -

Jamaica Kincaid hette egentligen Elaine Potter Richardson. Hon växte upp under det brittiska kolonialväldet, i staden St. John’s på ön Antigua, i Västindien där hon levde tillsammans med sin mamma och sin styvfar. Hon träffade aldrig sin biologiska pappa, som övergav henne och mamman innan hon föddes. 1965, i 16-17-års åldern bröt hon upp från sina föräldrar och från Antigua, bytte sitt namn och flyttade till USA. Där arbetade hon först som au pair i New York men utbildade sig sedan till fotograf. Jamaica Kincaid började sin litterära bana med att skriva artiklar i tidningar och tidskrifter, bland annat på den stora amerikanska tidningen The New Yorker. Idag lever författarinnan i Vermont i USA, tillsammans med sin make som hon har två barn tillsammans med.

Kincaids debut i bokform är novellsamlingen At the Bottom of the River (På flodens botten) som kom 1983. I det mesta som Jamaica Kincaid skriver återkommer hon till den egna uppväxten, till sin barndoms hemland och till familjerelationer, framförallt mellan mödrar och döttrar. Ett framträdande drag i hennes litteratur är det poetiska språket och en stark sensualism i berättelserna.

Läs mer om Jamaica Kincaid på Macondo.
Källor: Alex.se, Macondo.nu


Läs om boken Annie John

Personliga verktyg