Jalal al-din Rumi

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 29 december 2011 kl. 12.26 av Ingalillakesson (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Jalal al-din Rumi levde på 1200-talet och är ett av världslitteraturens stora namn. Han är den störste sufipoeten på det persiska språket och den brittiske orientalisten Reynold A. Nicholson kallade honom ”den främsta mystiska poeten genom alla tider".
Genom århundradena har Rumi lästs och beundrats av en rad intellektuella, författare och fritänkare. Rembrandt inspirerades av honom i sitt måleri och Hegel i sin filosofi. Emerson och Goethe diktade poesi i Rumis fotspår. 1958 tillkännagav påven Johannes XXIII: ”I den katolska världens namn bugar jag mig i respekt för hans minne.” Även Gandhi brukade hänvisa till Rumis Masnawi i sin predikan om mänsklig fred och samförstånd.
Dag Hammarsköld citerar honom i sin andliga dagbok Vägmärken och Gunnar Ekelöf fann hos honom en litterär vägledare. 2007 utnämnde Unesco Rumi till fredspoet och runtom i världen firades 800-årsminnet av hans födelse med konserter, symposier och poesiuppläsningar, inte minst här i Skandinavien.

Om Jalal al-din Rumis liv och verk finns oerhört mycket att läsa. Forskaren och översättaren Ashk Dahlén har en egen webbsida: ashkdahlen.com där man kan hitta mängder av information om både persisk poesi och särskilt om Rumi och hans verk.

Läs om boken Vassflöjtens sång

Personliga verktyg