Jalal al-din Rumi

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

Om författaren

Om Jalal al-din Rumis liv och verk finns oerhört mycket att läsa. Forskaren och översättaren Ashk Dahlén har en egen webbsida: ashkdahlen.com där man kan hitta mängder av information om både persisk poesi och särskilt om Rumi och hans verk. Såhär inleder Ashk Dahlén sin text om Rumi:

Jalal al-din Rumi levde på 1200-talet och är ett av världslitteraturens stora namn. Han är den störste sufipoeten på det persiska språket och den brittiske orientalisten
Reynold A. Nicholson kallade honom ”den främsta mystiska poeten genom alla tider".
Genom århundradena har Rumi lästs och beundrats av en rad intellektuella, författare och fritänkare. Rembrandt inspirerades av honom i sitt måleri och Hegel i sin filosofi. Emerson och Goethe diktade poesi i Rumis fotspår. 1958 tillkännagav påven Johannes XXIII: ”I den katolska världens namn bugar jag mig i respekt för hans minne.” Även Gandhi brukade hänvisa till Rumis Masnawi i sin predikan om mänsklig fred och samförstånd.
Dag Hammarsköld citerar honom i sin andliga dagbok Vägmärken och Gunnar Ekelöf fann hos honom en litterär vägledare. 2007 utnämnde Unesco Rumi till fredspoet och runtom i världen firades 800-årsminnet av hans födelse med konserter, symposier och poesiuppläsningar, inte minst här i Skandinavien.


Läs mer om Vassflöjtens sång

Personliga verktyg