Jag!

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
(10 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
==Om boken:==
 
[[Bild:Jag!.jpg|left|]]
[[Bild:Jag!.jpg|left|]]
Rad 11: Rad 10:
''Jag brinner!''  
''Jag brinner!''  
-
 
-
 
(Ur dikten ''Ett moln i byxor'')
(Ur dikten ''Ett moln i byxor'')
-
 
-
 
-
I diktsamlingen ''Jag!'' ingår ett rikligt urval tolkningar på svenska av Majakovskijs dikter, från de tidiga, futuristiska experimenten till de ofullbordade dikter han skrev innan han begick självmord 1930. Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt har här samlat många dikter som förut publicerats utspridda i olika böcker. I ''Jag!'' möter vi framförallt Majakovskijs explosiva, anarkistiska och futuristiska lyrik, liksom hans brinnande kärleksdikter.
 
-
 
-
Läs om ''Jag'' och specialpriser för skolan på [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/j/Natur & Kulturs webbplats].
 
-
 
-
[[Bild:Bok_media_liten.png]][[Film och ljud: Jag! | Jag]]
 
-
 
-
 
-
 
-
 
Rad 40: Rad 26:
-
Majakovskij skrev också många politiska dikter men de ingår inte i ''Jag!'' eftersom de inte passade in i det här urvalets komposition.
+
I diktsamlingen ''Jag!'' ingår ett rikligt urval tolkningar på svenska av Majakovskijs dikter, från de tidiga, futuristiska experimenten till de ofullbordade dikter han skrev innan han begick självmord 1930. Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt har här samlat många dikter som förut publicerats utspridda i olika böcker. I ''Jag!'' möter vi framförallt Majakovskijs explosiva, anarkistiska och futuristiska lyrik, liksom hans brinnande kärleksdikter. Majakovskij skrev också många politiska dikter men de ingår inte i ''Jag!'' eftersom de inte passade in i det här urvalets komposition.
 +
Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/j/ webbplats].
 +
 +
 +
 +
[[Bild:Bok_media_liten.png]][[Film och ljud: Jag! | Jag!]]
Rad 64: Rad 55:
----
----
Källor: Alex.se
Källor: Alex.se
-
 
-
----
 
-
'''Film & ljud: '''
 
-
 
----
----
=== Läs om författaren [[Vladimir Majakovskij]] ===
=== Läs om författaren [[Vladimir Majakovskij]] ===

Nuvarande version från 20 september 2011 kl. 06.49

På uppskrämda människor

i rofyllda lägenheter

stirrar eldskenets röda ögon från himlen.

Jag står här och vrålar till kommande sekler:

Jag brinner! (Ur dikten Ett moln i byxor)


Där floderna styrs av nordanvindens vilja

och hela världen bleknar till tundra

ska jag på mina bojor rista namnet Lilja

och kyssa dom tills dom går sönder.


(Ur dikten Ryggradsflöjten)


I diktsamlingen Jag! ingår ett rikligt urval tolkningar på svenska av Majakovskijs dikter, från de tidiga, futuristiska experimenten till de ofullbordade dikter han skrev innan han begick självmord 1930. Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt har här samlat många dikter som förut publicerats utspridda i olika böcker. I Jag! möter vi framförallt Majakovskijs explosiva, anarkistiska och futuristiska lyrik, liksom hans brinnande kärleksdikter. Majakovskij skrev också många politiska dikter men de ingår inte i Jag! eftersom de inte passade in i det här urvalets komposition.


Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs webbplats.Bild:Bok_media_liten.png Jag!Ämnesord: lyrik, dikter, poesi, Ryssland, Sovjetunionen, kärleksdikter, anarkism, futurism


Originaltitel: Jag!

Originalutgåva: 1985

Författare: Vladimir Majakovskij

Översättare: i urval och tolkning av Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt

Svensk titel och utgåva: Jag! originalutgåva 1985, ny utgåva 1999, denna utgåva 2007


Källor: Alex.se


Läs om författaren Vladimir Majakovskij

Personliga verktyg