Halv elva en sommarkväll

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 13 maj 2011 kl. 12.16 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om boken:

Fil:Halv elva.jpg

Ett franskt par, Marie och Pierre, är på bilresa i Spanien tillsammans med sin lilla dotter Judith och en väninna. En kväll stoppas de på sin resa av ett kraftigt oväder. De blir fast på ett hotell i en mindre stad på landet, där ett svartsjukedrama just ägt rum. En man har dödat sin unga fru och hennes älskare. Nu gömmer sig den försmådde maken någonstans i staden. Polisen genomsöker hus efter hus i sin jakt på mördaren, medan åskan dundrar och regnet öser ner.

Under tiden utspelar sig ett kärleksdrama mellan romanens huvudpersoner. Marie ser hur en stark passion utvecklas mellan hennes man och deras väninna Claire. Hon förstår att Pierre och Claire snart kommer att ge efter för sina känslor och vara otrogna mot henne. Marie dricker för mycket och nu bedövar hon sin svartsjuka med alkohol. Samtidigt börjar hon fantisera om och identifiera sig med mördaren som är på flykt. När hon plötsligt får syn på honom, så ställs hon inför ett stort beslut; ska hon ange eller hjälpa honom.

Ovädret och regnet och senare den starka hettan, förstärker rytmen i den här lilla romanen. I Halv elva en sommarkväll skildras känslor och stämningar med stor komplexitet, samtidigt som det är en enkel, stram och filmisk berättelse, både i handling och språk.

I Johan Jönssons och Fredric Bauers numera nedlagda kulturblogg Bränt järn finns en lite längre, bra artikel om Halv elva en sommarkväll.

Här finns material och mer att läsa: Guider och ingångar: Halv elva en sommarkväll


Ämnesord: kärlek, olycklig kärlek, Spanien, alkoholmissbruk, mord, resor, bilresor


Originaltitel: Dix heures et demie du soir en été

Originalutgåva: 1960

Författare: Marguerite Duras

Översättare: Ingmar Forsström (1935-1975)

Svensk titel och utgåva: Halv elva en sommarkväll Första svenska upplaga 1962, ny utgåva 2002 (pocket 2005)


Källor:
Film- och ljudtips: Halv elva en sommarkväll har filmatiserats både 1966 och 2008.

Läs om författaren Marguerite Duras

Personliga verktyg