Guider och ingångar: Rotlös

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
-
Rotlös är en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med en medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är; Jamaica Kincaids [[Annie John]] [[Glaskupan]] av Sylvia Plath, och Doris Lessings [[Gräset sjunger]], liksom kanske Arundhati Roys [[De små tingens gud]].
 
-
Macondos [http://www.macondo.nu/afrika.htm webbplats] kan du läsa mer om afrikansk litteratur. I samarbete med lärare från Wärmdö gymnasium har de också tagit fram [http://www.macondo.nu/skolan_gymnasiet.htm materialet] ''Afrika skriver tillbaka, kolonialismen som litteraturtema'' med med många konkreta förslag att arbete med i klassrummet på tema kolonialism och slaveri. Andra böcker på samma tema är [[Gustavus Vassa, afrikanen]] och [[Allt går sönder]], även de har Macondo gjort lärarhandledningar till. [[Gräset sjunger]] är en bra bok som utgångspunkt för att arbeta med rasism och kolonialism på 1900 talet.
+
På [http://www.macondo.nu/afrika.htm Macondo] kan du läsa mer om afrikansk litteratur. I samarbete med lärare från Wärmdö gymnasium har de också tagit fram [http://www.macondo.nu/skolan_gymnasiet.htm materialet] ''Afrika skriver tillbaka, kolonialismen som litteraturtema'' med med många konkreta förslag att arbete med i klassrummet på tema kolonialism och slaveri. Andra böcker på samma tema är [[Gustavus Vassa, afrikanen]] och [[Allt går sönder]], även de har Macondo gjort lärarhandledningar till. [[Gräset sjunger]] är en bra bok som utgångspunkt för att arbeta med rasism och kolonialism på 1900 talet.
 +
 
 +
Rotlös kan vara en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med ett medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är t.ex. Jamaica Kincaids [[Annie John]] [[Glaskupan]] av Sylvia Plath, och Doris Lessings [[Gräset sjunger]], liksom kanske Arundhati Roys [[De små tingens gud]].

Versionen från 29 december 2011 kl. 13.14

Macondo kan du läsa mer om afrikansk litteratur. I samarbete med lärare från Wärmdö gymnasium har de också tagit fram materialet Afrika skriver tillbaka, kolonialismen som litteraturtema med med många konkreta förslag att arbete med i klassrummet på tema kolonialism och slaveri. Andra böcker på samma tema är Gustavus Vassa, afrikanen och Allt går sönder, även de har Macondo gjort lärarhandledningar till. Gräset sjunger är en bra bok som utgångspunkt för att arbeta med rasism och kolonialism på 1900 talet.

Rotlös kan vara en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med ett medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är t.ex. Jamaica Kincaids Annie John Glaskupan av Sylvia Plath, och Doris Lessings Gräset sjunger, liksom kanske Arundhati Roys De små tingens gud.


Här finns en introduktion till Rotlös av Leif Lorentzon:Länk till Lorentzons text som PDF för utskrift finns här.


Tillbaka till samlingssidan: Guider, tips och idéer för lärare

Personliga verktyg