Gränsland

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 12 augusti 2012 kl. 09.19 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Gränsland som betraktas som Shen Congwens främsta verk, är en vemodig kärleksberättelse. Den handlar om en flicka kallad Jadeflicka som är föräldralös på grund av föräldrarnas olyckliga kärlekshistoria, som slutade i stor tragedi. Jadeflicka växer upp hos sin morfar som är färjekarl på den kinesiska landsbygden. När morfadern dör fortsätter Jadeflicka att dra färjan över strömmen i gränslandet mellan Sichuan och Hunan.

När boken börjar är Jadeflicka fortfarande ett barn. När hon blir tonåring, så förälskar sig två bröder, söner till hamnkaptenen i staden, i henne. Rivaliteten mellan bröderna är en viktig del av handlingen och leder till förvecklingar, komplikationer och olycka. Jadeflicka blir förälskad i den yngre av de två bröderna, kallad Andrebror Dessvärre måste han ge sig ut på en längre resa innan han och Jadeflicka kan gifta sig. Men när kommer egentligen Andrebror tillbaka? Berättelsen slutar på ett sätt som gör att det är svårt att någonsin sluta tänka på Jadeflicka, nu en ung vuxen kvinna, och hur hennes liv kommer att bli.

Trots handlingens starka känslor och stora tragedier, är Gränsland berättad i en lugn och finstämd ton. Själva landskapet där boken utspelar sig är mycket levande och poetiskt skildrat och har stor betydelse för berättelsens huvudpersoner. Romanen är samtidigt full av både humor och tragik och rymmer många roliga och personliga gestalter, som alla är goda och generösa på sitt sätt. Samtidigt innehåller Gränsland relationskonflikter, sex och supande, vilket bidrar till att göra den till en högst mänsklig och levande berättelse. Gestaltningen av en ung flickas pubertet och vaknande känslor av kärlek och lust är mycket känslig och vacker.


"Vacker anti-action" - Läs Kristofer Folkhammars recension av GränslandAftonbladet Kultur!

"Räkna med en läsupplevelse som inte liknar andra" - Henrik Petersens recension av Gränsland i Helsingborgs Dagblad.

Läs också om GränslandNatur & Kulturs webbsida. De har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. Natur & Kultur erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien.

Gränsland finns som talbok hos TPB där du också kan provlyssna på den.

Boken finns på originalspråket kinesiska på Internationella biblioteket.


Bild:ATK_bokintro_liten.png GränslandÄmnesord: kärlek, Kina, landsbygd, pubertetOriginaltitel: Biancheng

Originalutgåva: 1934

Författare: Shen Congwen

Översättare: Göran Malmqvist

Svensk titel och utgåva: Gränsland, 1987, 2011


Läs om författaren Shen Congwen

Personliga verktyg