Gränsland

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Gransland.jpg|left|]]  
[[Bild:Gransland.jpg|left|]]  
-
''Gränsland'' som betraktas som Shen Congwens främsta verk, är en vemodig kärleksberättelse. Den handlar om Jadeflicka som är föräldralös på grund av sina föräldrars olyckliga kärlekshistoria som slutar i stor tragedi. Hon växer upp hos sin morfar som är färjekarl på den kinesiska landsbygden.  
+
''Gränsland'' som betraktas som Shen Congwens främsta verk, är en vemodig kärleksberättelse. Den handlar om en flicka kallad Jadeflicka som är föräldralös på grund av sina föräldrars olyckliga kärlekshistoria, vilken slutar i stor tragedi. Jadeflicka växer upp hos sin morfar som är färjekarl på den kinesiska landsbygden. När morfadern dör fortsätter Jadeflicka att dra färjan över floden.  
-
När Jadeflickan blir tonåring så blir två bröder från en välbeställd familj kära i henne. Rivaliteten mellan bröderna är en viktig del av handlingen som leder till förvecklar ingar och komplikationer och olyckor.  
+
När Jadeflickan är tonåring, förälskar sig två bröder som är söner till hamnkaptenen, i henne. Rivaliteten mellan bröderna är en viktig del av handlingen och leder till förvecklingar, komplikationer och olycka. Jadeflicka blir förälskad i den yngre av de två bröderna, kallad Andrebror Dessvärre måste han ge sig ut på en längre resa innan han och Jadeflicka kan gifta sig. Men när kommer egentligen Andrebror tillbaka? Berättelsen slutar på ett sätt som gör att det är svårt att någonsin sluta tänka på Jadeflicka och hur hennes liv kommer att bli.
 +
 
 +
Trots handlingens starka känslor och stora tragedier, är Gränsland berättad i en lugn och finstämd ton. Romanen är full av

Versionen från 12 augusti 2012 kl. 08.28

Gränsland som betraktas som Shen Congwens främsta verk, är en vemodig kärleksberättelse. Den handlar om en flicka kallad Jadeflicka som är föräldralös på grund av sina föräldrars olyckliga kärlekshistoria, vilken slutar i stor tragedi. Jadeflicka växer upp hos sin morfar som är färjekarl på den kinesiska landsbygden. När morfadern dör fortsätter Jadeflicka att dra färjan över floden.

När Jadeflickan är tonåring, så förälskar sig två bröder som är söner till hamnkaptenen, i henne. Rivaliteten mellan bröderna är en viktig del av handlingen och leder till förvecklingar, komplikationer och olycka. Jadeflicka blir förälskad i den yngre av de två bröderna, kallad Andrebror Dessvärre måste han ge sig ut på en längre resa innan han och Jadeflicka kan gifta sig. Men när kommer egentligen Andrebror tillbaka? Berättelsen slutar på ett sätt som gör att det är svårt att någonsin sluta tänka på Jadeflicka och hur hennes liv kommer att bli.

Trots handlingens starka känslor och stora tragedier, är Gränsland berättad i en lugn och finstämd ton. Romanen är full av


"Vacker anti-action" - Läs Kristofer Folkhammars recension av GränslandAftonbladet Kultur!

Läs också om GränslandNatur & Kulturs webbsida. De har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. Natur & Kultur erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien.

Gränsland finns som talbok hos TPB där du också kan provlyssna på den.

Boken finns på originalspråket kinesiska på Internationella biblioteket.


Bild:ATK_bokintro_liten.png GränslandÄmnesord: kärlek, KinaOriginaltitel: Biancheng

Originalutgåva: 1934

Författare: Shen Congwen

Översättare: Göran Malmqvist

Svensk titel och utgåva: Gränsland, 1987, 2011


Läs om författaren Shen Congwen

Personliga verktyg