Glaskupan

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
(Läs om författaren Sylvia Plath)
 
(43 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-
==Om boken:==
+
[[Bild:9789137114606.jpg|left|]]
-
[[Bild:Glaskupan.jpg|left|]]
+
Esther Greenberg bryter samman efter att ha först vunnit en plats i ett praktikprogram i New York och sedan misslyckats med att komma in på en skrivarkurs. Man kan säga att hennes sjukdom består i att inte kunna leva upp till 50-talets kvinnoideal, symboliserat av den glaskupa hon tycker sig leva under.
 +
Glaskupan är en delvis självbiografisk roman som sägs ligga mycket nära författaren Sylvia Plaths eget liv. Plath föddes i Boston 1932 men växte upp i hamnstaden Winthrop i Massachusetts och började redan tidigt skriva poesi som hon också fick publicerad. När hon var åtta år dog fadern. Modern, brodern och Sylvia flyttade då till en förort till Boston.
 +
Plath var en mycket begåvad elev och år 1950 fick hon ett stipendium för att gå på Smith College där hon tog examen 1955 med absoluta toppbetyg. Efterföljande år träffade hon poeten Ted Hughes som hon fick två barn tillsammans med. De bodde först i USA och därefter i England, men skilde sig 1962, dels på grund av en kärleksaffär som Hughes haft och dels på grund av Plaths återkommande depressioner. 1960 publicerades hennes första diktsamling Colossus och strax innan hennes död, år 1963 publicerades Glaskupan under namnet Victoria Lucas. Plath valde att ge ut den under pseudonym dels för att skydda människorna som porträtteras i boken och dels för att hon var osäker på romanens litterära kvaliteter. Sylvia Plath tog livet av sig vid 31 års ålder.
 +
-
Esther Greenberg bryter samman efter att ha först vunnit en plats i ett praktikprogram i New York och sedan misslyckats med att komma in på en skrivarkurs. Man kan säga att hennes sjukdom består i att inte kunna leva upp till 50-talets kvinnoideal, symboliserat av den glaskupa hon tycker sig leva under. Efter behandling kan hon gripa sig an med sitt liv.
+
Glaskupan och [[En ängel vid mitt bord]] av Janet Frame (bägge ingår i Alla tiders klassiker serien) är delvis självbiografiska och kan med fördel läsas för att en fördjupad kunskap om psykisk skörhet och sjukdom.  [[Vansinnesläkaren]] utgår från ett annat perspektiv men utmynnar också i diskussionen om friskt och sjukt, normalt och onormalt.
 +
Tips på ett kommande evenemang; [http://sv-se.facebook.com/pages/Psykologer-l%C3%A4ser-b%C3%B6cker/197861460225033 ''Psykologer läser böcker''] samtalar om Glaskupan med författaren och psykologen Kristina Sandberg, 20 oktober 2011 på Kulturhuset.
-
Romanen, på engelska ''The bell jar'', som kom ut 1963 är starkt självbiografisk. Den svenska översättningen av Christina Liljencrantz kom 1974.
+
 +
Glaskupan är en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med en medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är; [[Gräset sjunger]] ,Doris Lessing, [[Rotlös]] av Tsitsi Danarembga, [[Annie John]] av Jamaica Kincaid liksom kanske Arundhati Roys [[De små tingens gud]]
Rad 21: Rad 26:
Sandel, Cora: ''Alberte och Jacob'', ''Alberte och friheten'', ''Bara Alberte'', i nyöversättning av Gun-Britt Sundström 1997. De norska originalen: ''Alberte og Jakob'', 1926; ''Alberte og friheten'', 1931;  
Sandel, Cora: ''Alberte och Jacob'', ''Alberte och friheten'', ''Bara Alberte'', i nyöversättning av Gun-Britt Sundström 1997. De norska originalen: ''Alberte og Jakob'', 1926; ''Alberte og friheten'', 1931;  
''Bare Alberte'', 1939
''Bare Alberte'', 1939
-
 
-
Läs om ''Glaskupan'' och specialpriser för skolan på [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/g/Glaskupan/ Natur & Kulturs webbplats].
 
-
 
-
 
 +
Lena Kjersén Edman har skrivit utförligt om ''Glaskupan'' i boken ''Rebellsjälar'' (2001, s. 142-153) där hon också ger förslag på uppgifter.
 +
Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs [http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/g/Glaskupan/  webbplats].
Rad 51: Rad 54:
----
----
=== Läs om författaren [[Sylvia Plath]] ===
=== Läs om författaren [[Sylvia Plath]] ===
-
----
 
-
Glaskupan uppfattas  av många som en  med roman med många inslag från författarens eget liv. Men som Åsa Lundholm skriver i bokintroduktionen till Glaskupan ” frågan om självbiografi kontra fiktion. Värt att tänka på är att självbiografiska markörer och användandet av egna minnen inte är samma sak som att skriva en sann berättelse,  Glaskupan är fiktion. En medveten och intelligent författare har valt bitar ur den omfattande katalogen av egna minnen som varje människa har och sedan använt dem som hållpunkter för en påhittad berättelse.
 
-
Sylvia Plath föddes i Boston 1932  och började  tidigt skriva poesi som hon också fick publicerad. När hon var åtta år dog fadern. Modern, brodern och Sylvia flyttade då till en förort till Boston.
 
-
Plath var en mycket begåvad elev och år 1950 fick hon ett stipendium för att gå på Smith College där hon tog examen 1955 med  toppbetyg. Efterföljande år träffade hon poeten Ted Hughes som hon fick två barn tillsammans med. De bodde först i USA och därefter i England, men skilde sig 1962, dels på grund av en kärleksaffär som Hughes haft och dels på grund av Plaths återkommande depressioner. 1960 publicerades hennes första diktsamling Colossus och strax innan hennes död, år 1963 publicerades Glaskupan under namnet Victoria Lucas. Plath valde att ge ut den under pseudonym dels för att skydda människorna som porträtteras i boken och dels för att hon var osäker på romanens litterära kvaliteter. Sylvia Plath tog livet av sig vid 31 års ålder.
 
-
 
-
Information om författaren har hämtats från Jenny Jägerfelts bokintroduktion till Glaskupan [[http://medioteket.edu.stockholm.se/atk/index.php/Guider_och_ing%C3%A5ngar:_Glaskupan_guide_2]]
 

Nuvarande version från 21 februari 2013 kl. 10.12

Esther Greenberg bryter samman efter att ha först vunnit en plats i ett praktikprogram i New York och sedan misslyckats med att komma in på en skrivarkurs. Man kan säga att hennes sjukdom består i att inte kunna leva upp till 50-talets kvinnoideal, symboliserat av den glaskupa hon tycker sig leva under. Glaskupan är en delvis självbiografisk roman som sägs ligga mycket nära författaren Sylvia Plaths eget liv. Plath föddes i Boston 1932 men växte upp i hamnstaden Winthrop i Massachusetts och började redan tidigt skriva poesi som hon också fick publicerad. När hon var åtta år dog fadern. Modern, brodern och Sylvia flyttade då till en förort till Boston. Plath var en mycket begåvad elev och år 1950 fick hon ett stipendium för att gå på Smith College där hon tog examen 1955 med absoluta toppbetyg. Efterföljande år träffade hon poeten Ted Hughes som hon fick två barn tillsammans med. De bodde först i USA och därefter i England, men skilde sig 1962, dels på grund av en kärleksaffär som Hughes haft och dels på grund av Plaths återkommande depressioner. 1960 publicerades hennes första diktsamling Colossus och strax innan hennes död, år 1963 publicerades Glaskupan under namnet Victoria Lucas. Plath valde att ge ut den under pseudonym dels för att skydda människorna som porträtteras i boken och dels för att hon var osäker på romanens litterära kvaliteter. Sylvia Plath tog livet av sig vid 31 års ålder.


Glaskupan och En ängel vid mitt bord av Janet Frame (bägge ingår i Alla tiders klassiker serien) är delvis självbiografiska och kan med fördel läsas för att få en fördjupad kunskap om psykisk skörhet och sjukdom. Vansinnesläkaren utgår från ett annat perspektiv men utmynnar också i diskussionen om friskt och sjukt, normalt och onormalt. Tips på ett kommande evenemang; Psykologer läser böcker samtalar om Glaskupan med författaren och psykologen Kristina Sandberg, 20 oktober 2011 på Kulturhuset.


Glaskupan är en bra inledning till ett feministiskt läsande. Andra böcker som finns i Alla tiders klassiker med en medvetet feministiskt perspektiv och som skildrar kvinnors situation i världen är; Gräset sjunger ,Doris Lessing, Rotlös av Tsitsi Danarembga, Annie John av Jamaica Kincaid liksom kanske Arundhati Roys De små tingens gud


För vidare studium:

Byatt, A.S: The virgin in the garden, 1978. En roman om att vara ung intellektuell kvinna i 50-talets England. Fortsätts av Still life 1985, Babel tower 1996 och A whistling woman 2002, vilka täcker de följande decennierna.

Oates, Joyce Carol: Blonde, 2000 (På svenska Blond, i översättning av Ulla Danielsson, 2001) Den stora romanen om Marilyn Monroe, ikonen för 50-talet.

Filmen Sylvia, i regi av Christine Jeff, med Gwyneth Paltrow i huvudrullen, beskriver Sylvia Plaths liv med poeten Ted Hughes.

Levin, Ira: The Stepford wives, 1972. (På svenska Fruarna i Stepford, översatt av Lisbeth Renner, 1973). Bilden av hemmafrun som skräckvision, filmatiserad två gånger, 1975 av Bryan Forbes och 2004 av Frank Oz.

Sandel, Cora: Alberte och Jacob, Alberte och friheten, Bara Alberte, i nyöversättning av Gun-Britt Sundström 1997. De norska originalen: Alberte og Jakob, 1926; Alberte og friheten, 1931; Bare Alberte, 1939


Lena Kjersén Edman har skrivit utförligt om Glaskupan i boken Rebellsjälar (2001, s. 142-153) där hon också ger förslag på uppgifter.


Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs webbplats.


Bild:ATK_bokintro_liten.png Glaskupan Bild:Bok_media_liten.pngGlaskupanÄmnesord: psykiska sjukdomar, USA, depressioner, genus, sexualitet, självmord


Originaltitel: The Bell Jar

Originalutgåva:

Författare: Sylvia Plath

Översättare: Christina Liljencrantz

Svensk titel och utgåva: Glaskupan, första gången 1974


Källor:


Läs om författaren Sylvia Plath

Personliga verktyg