Gilles kvinna

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 9: Rad 9:
-
[[Bild:Bok_media_liten.png]][[Film och ljud: Gilles kvinna| Gilles kvinna]]
+
[[Bild:ATK_bokintro_liten.png]][[Guider och ingångar: Gilles kvinna| Gilles kvinna]] [[Bild:Bok_media_liten.png]][[Film och ljud: Gilles kvinna| Gilles kvinna]]

Nuvarande version från 25 oktober 2011 kl. 10.37

Orginaltiteln, La Femme de Gilles är mångtydlig, på franska betyder femme både hustru och kvinna och det är en ledtråd för vad som skall utspela sig på de kommande 120 sidorna. Gilles kvinna heter Elisa och är passionerat förälskad i sin man, fabriksarbetaren Gilles och från början är passionen ömsesidig men en bit in i boken blir Gilles, djupt förälskad i Elisas syster Victorine och Elisa blir nu reducerad till att enbart vara hustru och Victorine blir Gilles kvinna. För Elisa som låtit kärleken till Gilles överskugga allt hamnar i ett existensiellt vakum och är helt fokuserad på att återfå Gilles kärlek, allt annat kommer i andra hand, även barnen.

Mycket snart inser vi läsare att vi är ombord på ett tåg som obekligt går mot en tragedi. Det är 120 sidor gastkramande läsning.

I efterordet till boken skriver översättaren, Jens Nordenhök att Gilles kvinna påminner om Strindbergs kammarspel Fröken Julie med sina tre roller och där platsen där det mesta händer är köket.Den kan också i sitt upplägg och struktur jämföras med de klassiska grekiska tregedierna. Romanen utspelar sig i 1930 talets Belgien, i gruvstaden Liege. Stadens förorenade luft, fukt och slagghögar ligger som ett filter bakom allt som sker. Gilles kvinna utspelar sig i arbetarmiljö, i tung vardag utgör kuliss till allt som sker.


Bild:ATK_bokintro_liten.png Gilles kvinna Bild:Bok_media_liten.png Gilles kvinna


Den finns inläst som talbok på TPB. Elisabeth Grates bokförlag skriver om boken och författaren på webbplatsen. Artiklar som vi använt för texten och som ger bra uppslag för att arbeta vidare med boken i skolan är Marianne Jeffmars artikel i SVD 2004-12-07 och Monika Tunbäck-Hanssons artikel i Göteborgs-Posten 2004-12-12. För er som har tillgång till Alex författarlexicon eller Mediarkivet finns de där.


Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer om boken på Natur & Kulturs webbplats.Ämnesord: passion, makt, tragedi, kammarspel, Belgien, Europa, kärlek

Originaltitel: La Femme de Gilles

Originalutgåva:

Författare: Madeleine Bourdouxhe

Översättare: Jens Nordenhök

Svensk titel och utgåva: Gilles kvinna 2010


Källor: Utöver tidskriftsartiklar som är länkade till i texten har vi använt Alex och NE


Läs om författaren Madeleine Bourdouxhe


Personliga verktyg