Foxfire

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
 
(6 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Foxfire.jpg|left|]]
[[Bild:Foxfire.jpg|left|]]
-
Boken Foxfire av Joyce Carol Oates utkom första gången på svenska 1994. Den fullständiga titel är Foxfire. En tjejligas bekännelser.  
+
Boken Foxfire av '''Joyce Carol Oates''' utkom första gången på svenska 1994. Den fullständiga titel är ''Foxfire. En tjejligas bekännelser''. Bokens berättare Maddy var en gång en av tjejgänget Foxfires fem originalmedlemmar. Det är tidigt femtiotal och kring den karismatiska Legs Sadovsky samlas flickorna och lovar varandra evig trohet. De blandar blod och svär att viga sina liv åt gänget. Snart börjar Legs planer att ta form och det är hämnd som ska utkrävas, av de två krafter som hotar flickorna, nämligen männen och fattigdomen. En lärare på skolan blir deras första mål. Han är ständigt på en av flickorna, Rita, med hånfulla kommentarer inför hela klassen. Hon får kvarsittningar och läraren hittar då tillfällen att göra närmanden och röra vid henne. Graffitimålningen på lärarens bil ropar ut inför alla kolleger och grannar: ''Jag är mattelärare och tafsar tjejerna på brösten! Jag är en snuskhummer! Foxfires hämnd!''  Foxfires dåd vinner uppmärksamhet i den lilla staden och allteftersom drivs de till fler och mer våldsamma aktioner.  
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
Rad 24: Rad 20:
----
----
-
'''Ämnesord''':  
+
'''Ämnesord''': USA, [[Ämnesord: genus|genus]], [[Ämnesord: barndomsskildringar|barndomsskildringar]]
----
----
-
Orginalutgåva:
+
Orginalutgåva: Foxfire. Confessions of av Girl Gang, 1993
-
Författare:  
+
Författare: Joyce Carol Oates
-
Översättare:  
+
Översättare: Margareta Tegnemark
-
Svensk titel och utgåva:  
+
Svensk titel och utgåva: Foxfire. En tjejligas bekännelser, 1994

Nuvarande version från 26 mars 2013 kl. 10.19

Boken Foxfire av Joyce Carol Oates utkom första gången på svenska 1994. Den fullständiga titel är Foxfire. En tjejligas bekännelser. Bokens berättare Maddy var en gång en av tjejgänget Foxfires fem originalmedlemmar. Det är tidigt femtiotal och kring den karismatiska Legs Sadovsky samlas flickorna och lovar varandra evig trohet. De blandar blod och svär att viga sina liv åt gänget. Snart börjar Legs planer att ta form och det är hämnd som ska utkrävas, av de två krafter som hotar flickorna, nämligen männen och fattigdomen. En lärare på skolan blir deras första mål. Han är ständigt på en av flickorna, Rita, med hånfulla kommentarer inför hela klassen. Hon får kvarsittningar och läraren hittar då tillfällen att göra närmanden och röra vid henne. Graffitimålningen på lärarens bil ropar ut inför alla kolleger och grannar: Jag är mattelärare och tafsar tjejerna på brösten! Jag är en snuskhummer! Foxfires hämnd! Foxfires dåd vinner uppmärksamhet i den lilla staden och allteftersom drivs de till fler och mer våldsamma aktioner.Ämnesord: USA, genus, barndomsskildringar


Orginalutgåva: Foxfire. Confessions of av Girl Gang, 1993

Författare: Joyce Carol Oates

Översättare: Margareta Tegnemark

Svensk titel och utgåva: Foxfire. En tjejligas bekännelser, 1994
Läs om författaren Joyce Carol Oates

Personliga verktyg