Forough Farrokhzad

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
[[Fil: Farrokhzad.jpg | left]]
[[Fil: Farrokhzad.jpg | left]]
-
Forough Farrokhzad föddes 1935 i Teheran som ett av sju barn till en överste i shahens armé. Hon gick nio år i skola men tycks inte ha blivit särskild påverkad av de litteraturstudier som alltid varit en väsentlig del av iransk skolgång. En tid gick hon också i en konstskola för flickor. För att komma undan faderns stränga uppfostran gifte hon sig vid 16 års ålder. Äktenskapet blev olyckligt och kortvarigt. Forough fick en son när hon var 18, skildes när hon var 19 och gav ut sin första diktsamling 1955, vid ännu ej fyllda 21.
+
Forough Farrokhzad föddes 1935 i Teheran som nummer tre av av sju barn till en överste i shahens armé. För att komma undan faderns stränga uppfostran gifte hon sig vid 16 års ålder med en äldre kusin. Familjen motsatte sig äktenskapet, som också blev olyckligt och kortvarigt. Forough fick en son när hon var 18 och skildes sedan från sin man när hon var 19. I och med skilsmässan förlorade hon vårdnaden om sin son.
 +
Hennes första diktsamling kom 1955, då hon ännu ej fyllt 21.

Versionen från 29 juni 2011 kl. 10.01

Forough Farrokhzad föddes 1935 i Teheran som nummer tre av av sju barn till en överste i shahens armé. För att komma undan faderns stränga uppfostran gifte hon sig vid 16 års ålder med en äldre kusin. Familjen motsatte sig äktenskapet, som också blev olyckligt och kortvarigt. Forough fick en son när hon var 18 och skildes sedan från sin man när hon var 19. I och med skilsmässan förlorade hon vårdnaden om sin son. Hennes första diktsamling kom 1955, då hon ännu ej fyllt 21.Läs om boken Mitt hjärta sörjer gården

Personliga verktyg