Film och ljud: Gustavus Vassa, afrikanen

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Hoppa till: navigering, sök

En möjlig introduktion till ett arbete om slaveriet är denna berättelse: Slave narratives by Maya Angelou.Film & ljud:

Bilder och uppläsningar om författarens bakgrund och liv

Förlag på filmer som går att låna från {http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Utbildningsforvaltningen/Medioteket/AV-media/ Mediacentraler] exempelivs Mediotekets:

Sydafrika och anti-apartheidrörelsen Raslagar, apartheid och utsugning av ett rikt afrikanskt land. Det blev resultatet av kolonialismen i Sydafrika.Filmen skildrar Sydafrikas historia ur ett revolutionärt perspektiv.

Vår mörka historia del 1: "Negern är till hälften människa" Första avsnittet handlar om hur den moderna rasismen växte fram på 1700-talet för att rättfärdiga den europeiska handeln med slavar från Afrika. Gustav Fridolin reser till de gamla svenska kolonierna i Afrika och Karibien för att lära sig mer om Sveriges roll i slavhandeln och hittar en ättling till de svenska "neger-slafvarna" på ön Saint Barthélemy.


Rasismens historia : Ta vad man vill ha Den europeiska koloniseringen av resten av världen började redan på 1500-talet, men var som mest omfattande under 1800-talet. Vi får se hur koloniseringen hänger ihop med den jakt på råvaror och landområden som industrialiseringen av Europa gav upphov till, samt hur handlingarna försvarades genom att hävda att resten av världen behövde civiliseras och kristnas.


Farväl Bafana Den sydafrikanske frihetskämpen och presidenten Nelson Mandelas liv och öde skildras genom hans övervakares, James Gregory i en film av Bille August. En film om civilkurage och ett centralt kapitel i Afrikas frigörelse från kolonialism och rasförtryck. En film av Bille August

Personliga verktyg