Dikter och fragment

Från AllaTidersKlassiker-wiki

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
==Om boken:==
==Om boken:==
-
[[Bild:Sapfo.jpg|left|]]I sina lyrik besjunger Sapfo kärleken. Hennes dikter tillkom i en oral (muntlig) tradition, för att framföras sjungande och ackompanjerade av lyra. Sapfo använde många olika versmått i sina formfulländade dikter. Det versmått som blivit mest känt är det som också uppkallats efter henne och som kallas [http://sv.wikipedia.org/wiki/Sapfisk_strof sapfisk strof] eller sapfisk vers. Men det finns också många andra skrivtekniska finesser i Sapfos diktning som det kan vara intressant att titta på och samtala om, som t. ex användningen av upprepningar, [http://www.musikipedia.se/ord-till-musikanalys melodik] (melodisk struktur), [http://sv.wikipedia.org/wiki/Kiasm kiasmer] (korsställning) och [http://sv.wikipedia.org/wiki/Onomatopoetikon onomatopoetik] (ljudhärmande).  
+
[[Bild:Sapfo.jpg|left|]]I sina lyrik besjunger Sapfo kärleken. Hennes dikter tillkom, under slutet av 600-talet f.kr, i en oral (muntlig) tradition, för att framföras sjungande, ackompanjerade av lyra. Sapfo använde många olika versmått i sina formfulländade dikter. Det versmått som blivit mest känt är det som också uppkallats efter henne och som kallas [http://sv.wikipedia.org/wiki/Sapfisk_strof sapfisk strof] eller sapfisk vers. Men det finns också många andra skrivtekniska finesser i Sapfos diktning som det kan vara intressant att titta på och samtala om, som t. ex användningen av upprepningar, [http://www.musikipedia.se/ord-till-musikanalys melodik] (melodisk struktur), [http://sv.wikipedia.org/wiki/Kiasm kiasmer] (korsställning) och [http://sv.wikipedia.org/wiki/Onomatopoetikon onomatopoetik] (ljudhärmande).  
Av alla de cirka 500 dikter som Sapfo tros ha skapat finns, förutom diktfragment, bara en enda dikt kvar i sin helhet.
Av alla de cirka 500 dikter som Sapfo tros ha skapat finns, förutom diktfragment, bara en enda dikt kvar i sin helhet.

Versionen från 11 augusti 2010 kl. 07.54

Om boken:

I sina lyrik besjunger Sapfo kärleken. Hennes dikter tillkom, under slutet av 600-talet f.kr, i en oral (muntlig) tradition, för att framföras sjungande, ackompanjerade av lyra. Sapfo använde många olika versmått i sina formfulländade dikter. Det versmått som blivit mest känt är det som också uppkallats efter henne och som kallas sapfisk strof eller sapfisk vers. Men det finns också många andra skrivtekniska finesser i Sapfos diktning som det kan vara intressant att titta på och samtala om, som t. ex användningen av upprepningar, melodik (melodisk struktur), kiasmer (korsställning) och onomatopoetik (ljudhärmande).

Av alla de cirka 500 dikter som Sapfo tros ha skapat finns, förutom diktfragment, bara en enda dikt kvar i sin helhet. År 2004 upptäcktes en ny dikt av Sapfo i en papyros på Kölns universitet. Även den finns med i samlingen Dikter och fragment.


Läs mer om boken på Natur och Kulturs webbplats där skolor också kan beställa den liksom alla andra titlar i serien Alla Tiders klassiker.

Dikter och fragment finns som talbok hos TPB.
Författare: Sapfo

Översättning, inledning och kommentarer: Vasilis Papageorgious och Magnus William-Olsson

Svensk titel och utgåva: Dikter och fragment, Nyutgåva: Ordfront 2006, tidigare utgåva: FIB:s lyrikklubb, 1999


Ämnesord: dikter, lyrik, Grekland, kärlek, kärleksdikter, kärlekslyrik


Källor: Alex.se, Wikipedia


Läs om författaren Sapfo

Personliga verktyg