De små tingens gud

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 3 december 2010 kl. 14.20 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om boken:

Rahel återvänder till sin barndoms Kerala i södra Indien för att återse sin tvillingbror som hon inte träffat på hela denna tid. Genom en serie nästan lyriskt utformade barndomsminnen får vi veta vad det var för ohyggliga händelser som skilde syskonen åt. Eftersom minnesbilderna präglas av barnets förmåga att ta allt som sker för givet, utan att döma eller värdera, blir inte läsningen så fasansfull som man skulle tro om man gav sig till att återge händelseförloppet. Vi får själva tolka och ta ställning till hur det görs skillnad mellan kvinnor och män, mellan olika kaster och kastlösa och mellan väst och öst.

Vi får en nästan fysisk upplevelse av den omgivande djungeln och de kryddiga dofterna från en liten chutneyfabrik. Dessutom får vi veta vad man gör om en helig elefant störtar och dör på landsvägen. (Svar: Man häller skirat smör över den och kremerar den på plats.) En fantastisk, om inte helt lättillgänglig, läsupplevelse.

De små tingens gud fick Bookerpriset 1997.Mer att läsa om De små tingens gud finns på Macondo.nu.Originaltitel: The God of small things Originalutgåva: 1997

Författare: Arundhati Roy

Översättare: Gunilla Lundborg

Svensk titel och utgåva: De små tingens gud Första svenska uppl. 1998, ny utgåva 1999


Ämnesord: Indien, 60-talet, barndomsskildringar, jämlikhet (brist på), kastväsende


Källor:


Läs om författaren Arundhati Roy


Personliga verktyg