De små tingens gud

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 11 november 2011 kl. 13.24 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Rahel återvänder till sin barndoms Kerala i södra Indien efter 23 år för att återse sin tvillingbror som hon inte träffat på hela denna tid. Genom en serie nästan lyriskt utformade barndomsminnen får vi veta vad det var för ohyggliga händelser som skilde syskonen åt. Eftersom minnesbilderna präglas av barnets förmåga att ta allt som sker för givet, utan att döma eller värdera, blir inte läsningen så fasansfull som man skulle tro om man gav sig till att återge händelseförloppet. Vi får själva tolka och ta ställning till hur det görs skillnad mellan kvinnor och män, mellan olika kaster och kastlösa och mellan väst och öst.

Vi får en nästan fysisk upplevelse av den omgivande djungeln och de kryddiga dofterna från en liten chutneyfabrik. Dessutom får vi veta vad man gör om en helig elefant störtar och dör på landsvägen. (Svar: Man häller skirat smör över den och kremerar den på plats.) En fantastisk, om inte helt lättillgänglig, läsupplevelse.

De små tingens gud fick Bookerpriset 1997. Mer att läsa om De små tingens gud finns på Macondo.nu.


Förlaget Natur & Kultur har Kulturrådets uppdrag att sälja böckerna i Alla tiders klassikerserien till skolorna till subventionerat pris. De erbjuder också ett digitalt lärarmaterial till titlarna i Alla Tiders Klassiker-serien. Läs mer på Natur & Kulturs webbplats.


Bild:ATK_bokintro_liten.png De små tingens gud Bild:Bok_media_liten.png De små tingens gudÄmnesord: Indien, 1960-talet, barndomsskildringar, jämlikhet (brist på), kastväsende, kolonialism, kärlek, sociala orättvisor


Originaltitel: The God of small things Originalutgåva: 1997

Författare: Arundhati Roy

Översättare: Gunilla Lundborg

Svensk titel och utgåva: De små tingens gud, första svenska uppl. 1998, ny utgåva 1999


Läs om författaren Arundhati Roy


Personliga verktyg