Clarice Lispector

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 25 juli 2010 kl. 14.42 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Clarice Lispector 1920-1977

Clarice Lispector föddes i Ukraina 1920, även om det i flera källor står 1925, vilket beror på att Lispector själv som äldre drog ifrån 5 år från sin verkliga ålder. Föräldrarna som var ryska judar emigrerade till Brasilien när hon var några månader gammal. De utvandrade till Recife i nordöstra Brasilien, för att undkomma hotet från antisemitismen i hemlandet. Familjen var fattig och redan märkt av svårigheter när den kom till knappa omständigheter i sitt nya hemland.

När Clarice Lispector var 10 år dog hennes mamma och några år senare flyttade hon med sin pappa och syskon till Rio de Janeiro. Hon började läsa juridik och försörjde sig genom att skriva för olika tidningar, vilket hon fortsatte med under större delen av sitt liv. 1944 debuterade Lispector som romanförfattare med Perto do coracao salvagem (Nära det vilda hjärtat), vilken tyvärr aldrig har översatts till svenska.

Clarice Lispector gifte sig 1943 med en man som var diplomat. Tillsammans med honom och deras två barn bodde hon under ca 16 år i olika länder, både i USA och i Europa. Efter parets skilsmässa 1959 flyttade Lispector dock tillbaka till sitt saknade Brasilien.

Clarice Lispectors betraktas som en kultförfattare och hennes person och litterära verk har beskrivits och analyserats av många. Bilden av henne är full av motsägelser och mysterier, liksom även hennes skrivande som ofta, trots sitt enkla, knappa språk och avskalade form, är uppbyggt av och kring paradoxer.

Författarinnan var svårt sjuk i cancer när hon skrev Stjärnans ögonblick. Hon dog strax efter att romanen kom ut när hon bara var 57 år gammal.

Litteraturbloggaren och gymnasieläraren Bernur är, som han själv säger, besatt av Clarice Lispector. Här är ett av hans blogginläggdär han skriver om författarinnan och om en nyutkommen biografi om henne

Läs mer om Clarice Lispector på webbplatsen Macondo

Fina bilder på Clarice Lispector på Facebook


Källor: Helgesson, Stefan: Brasiliens supernova. - Dagens Nyheter, 2010-01-30 Kohlström, Björn: Clarice Lispector ett språkets vilddjur. -Svenska Dagbladet, 2009-11-05


Läs om boken Stjärnans ögonblick

Personliga verktyg