Carlos Fuentes

Från AllaTidersKlassiker-wiki

Version från den 10 december 2010 kl. 15.07 av Carlotta (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Om författaren:

Carlos Fuentes 1928 -

Carlos Fuentes föddes i en mexikansk diplomatfamilj i Panama. Under uppväxten bodde han under långa perioder i flera olika länder; Mexiko, USA, Argentina, Ecuador, Uruguay och Chile och han blev därför tidigt en både flerspråkig och internationellt inriktad person. Som tonåring flyttade han tillbaka till Mexiko där han studerade juridik och tog sin juristexamen år 1950. Han har också studerat internationella relationer i Genéve, där han även tjänstgjort vid FN. 1975-1977 var Carlos Fuentes Mexikos ambassadör i Frankrike.

Fuentes bestämde sig tidigt för att bli författare, parallellt med sin karriär som diplomat och statstjänsteman. Han debuterade 1954 med Los días enmascarados, som är en novellsamling i surrealistisk stil. Genombrottet som författare skedde 1958, med romanen La región más transparente, på svenska 1987 med titeln Där luften är klarast. Fuentes författarskap räknas till den latinamerikanska stilen magisk realism, där öververklighet och fantasi blandas med realism och ofta är inspirerad av kreolsk och indiansk folktro. I sina berättelser experimenterar Carlos Fuentes med uttrycksformer och löser upp orsakssamband, liksom tids- och rumsbegrepp.

Fuentes har ett starkt politiskt engagemang, både som författare och intellektuell samhällstänkare. Han har genom åren både kritiserat och gett sitt stöd till den mexikanska staten, liksom han omväxlande stöttat och kritiserat Fidel Castros regim på Kuba. Carlos Fuentes engagemang för Kuba har medfört att han periodvis haft inreseförbud till USA, där han är anlitad som föreläsare på amerikanska universitet.


Läs mer om Carlos Fuentes på Macondo.nu och på Wikipedia. Det finns en officiell webbplats om Carlos Fuentes (på spanska).

Källor: Alex.se, Macondo.nu, Wikipedia


Film- och ljudtips: Carlos Fuentes vid en föreläsning i Dartmouth, USA år 2006


Läs om boken Aura

Personliga verktyg